FETÖ elebaşına ‘mehdi’ diyen hakime 13 yıl 6 ay hapis cezası

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2022 Cuma 4:32 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2022 Cuma 4:32 pm

Balyoz kumpasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırlayanlar hakkındaki davanın reddine karar veren ve FETÖ elebaşı Gülen’e ‘mehdi’ diyen eski Hakim İlhan Karagöz, 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski hakim İlhan Karagöz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Balyoz kumpasında eksik ve yanlı bilirkişi raporu hazırlayan TÜBİTAK çalışanlarına yönelik davayı skandal bir şekilde reddetti. Karagöz,  reddedilme hükmünü kurduğu 572 sayfalık kararda FETÖ elebaşına Gülen’i ‘mehdi’ olarak tanımlayarak başta Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok devlet yetkilisinin gözaltına alınması için Genelkurmay Başkanlığını harekete çağıran ifadeler kullandı. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun hiçbir usul kuralına uyulma bu karar sebebiyle Karagöz, 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

MESLEĞİ SIİSTİMAL ETTİĞİ BELİRTİLDİ

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık İlhan Karagöz, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Sanığın avukatının da hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme heyeti davayı karara bağladı.

Mahkemenin kararında, darbe teşebbüsünden haberdar olan sanığın bu amaç ve iradeyle yargısal yetkisini örgütün amaçları doğrultusunda kullandığını ve hakimlik mesleğini suistimal ettiği belirtildi.

“KAMİKAZE EYLEMİ”

Kararda, sanığın mesai saatleri dışında, dava dosyasıyla ilgisiz, usul ve yasalara aykırı şekilde siyasi ve suç oluşturur söylemlerde bulunarak, FETÖ elebaşına “mehdi” ilan eder mahiyette, olay ve faille alakasız, örgüt amaçlarına hizmet eder şekilde gerekçeli karar yazdığı anlatıldı.

Sanığın bu davranışının “kamikaze” eylem olarak ifade edildiği kararda, devlet ve kamu kurum yetkilileri ve ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunup müzekkere yazan sanığın darbe teşebbüsünden çok kısa süre önce fiili davranışlarda bulunduğu kaydedildi.

TERÖR SUÇIU İŞLEMESİYLE CEZASI ARTIRILDI

Sanığın “hakim sıfatı nedeniyle örgüt imamlarıyla bağlantısının, sağladığı yararın, söz konusu kamikaze eylem neticesinde örgütün sağlayacağı meşruiyetin ve faydanın, fiilinin dünya tarihindeki eşi benzeri görülmemiş istisnai ağırlığının” dikkate alındığı belirtilen kararda, mahkeme sanığa FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan üst sınırdan 9 yıl hapis cezası verdi.

Sanığın terör suçu işlemesi nedeniyle cezayı 13 yıl 6 aya çıkaran mahkeme, duruşmada gösterdiği olumsuz tutum ve davranışlarını, yazmış olduğu savunma dilekçelerinde mahkemeyi töhmet altında bırakıcı söylemlerde bulunmasını ve mahkemeyi tanımaz davranışlarını dikkate alarak cezada indirim uygulamadı.

Heyet ayrıca sanık Karagöz’ün tutukluluk halinin devamını, sanıktan ele geçen 1 ABD doları, not kağıtları ve bilgisayar çıktılarının delil olarak saklanmasını kararlaştırdı.

Balyoz davasında yargılanan Mehmet Baransu’ya 13 yıl hapis!

DAVANIN GEÇMİŞİ

Balyoz kumpasında bilirkişilik yapanlara yönelik açılan davanın hakimi olarak görev yapan İlhan Karagöz, duruşma tarihi 23 Eylül 2016 olmasına rağmen, müdahil ve sanık taraf avukatlarının haberi olmadan 4 Temmuz 2016 günü duruşma açarak, davaya ilişkin karar yazdırmıştı. Karagöz, davanın reddedilmesi hükmünü kurduğu 572 sayfalık kararında, FETÖ elebaşı Gülen hakkında “mehdi” nitelemesinde bulunmuş, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere birçok devlet yetkilisinin gözaltına alınması için Genelkurmay Başkanlığını harekete çağıran ifadeler kullanmıştı. Karagöz, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ iltisakı gerekçesiyle meslekten ihraç edilmiş, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede İlhan Karagöz’ün, “Anayasayı ihlal”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep ediliyor.