Fetihtepe’de kentsel dönüşüm zorbalığı sürüyor! Çadır kurulması engellendi

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 2:03 am - Güncelleme: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 2:09 am

AKP’li Beyoğlu Belediyesi, Fetihtepe Mahallesi’ndeki evleri kentsel dönüşüm gerekçesi ile yıktı. Fahiş fiyatların sebebiyle kiralayacak ev bulamayan Fetihtepelilere bin 950 liralık ‘kira yardımı’ verilmek istendi. Mahalle halkı yardım tepki göstererek ‘Kiralık Çadır 1950 TL’ yazısı astı. Yıkılan evlerine çadır kurmak isteyen mahalli ise polis tarafından engellendiği iddia edildi.

AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin Okmeydanı’na bağlı Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm zulmü sürüyor. Belediye tarafından yıkılan evlerinin yerine çadır kurmaya çalışan mahalleli polis tarafından engellendiği iddia edildi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; engellemelerin üzerine ‘Rant Emlak’ masası açarak belediyenin kira olarak vermeyi planlandığı bin 950 lira gönderme yapan mahalleli ‘Kiralık Çadır 1950 TL’ yazısı astı. Evlerinde altyapı hizmetlerinin kesilmesine tepki gösteren kadınlar da molozların üzerinde, leğende ‘Fetihtepe bizimdir bizim kalacak’ yazılı pankartı yıkadı.

ÇADIR KURMALARI ENGELLEDİ

Elektriği, suyu ve doğalgazı Haziran ayında kesilen Fetihtepe halkı bölgeden göç ettirmeye çalışılıyor. Belediyenin kentsel dönüşüm adı altında kendilerini hak gaspına uğratmaya çalıştığını belirten bölge halkı mahalleyi ve evlerini terk etmiyor. 2 aya yakın zamandır her gün mahallede yürüyüş düzenleyen Fetihtepeliler büyük bir dayanışma örneği gösteriyor. Bölge halkı sık sık kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını, sadece haklarının verilmesini istediklerini belirtiyor.

Daha önce bir mahallelinin yıkılan evinin orada çadır kurup çocuklarını yıkaması üzerine başlayan eylem tüm mahalleye yayıldı. Yıkılan tüm binaların yerine çadır kurmak isteyen Fetihtepelileri polis engelledi. Engellemenin ardından açıklama yapan bölge halkı yasaklara tepki gösterdi.

“İNSANLARIN EVLERİNİ YIKIP SOKAĞA ATACAĞINIZI SÖYLÜYORSUNUZ. BU NASIL VİCDAN”

İlk sözü alan Beyoğlu 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenel Kartal, “Arkadaşlarımız bugün burada 1950 liraya ev bulamayacaklarını, önümüzdeki günlerde şu yerde görmüş olduğunuz çadırlara muhtaç olacağımız göstermek istediler. 45 gün önce buraya müdahale edildi. 7-8 gün sonra kimse bu halka bir yemek dahi vermedi. Bütün siyasi partilerin logosu farklı, içeriği aynı. Biz halkın, kentsel dönüşüm sürecinden beri hep istişareden bahsettik. 45 gündür bu insanlar mağdur. Defalarca dilekçe verdik, cevap istedik. Gelin bu dilekçelere cevap verin bu süreci bitirin istedik. Ağustosun başı itibariyle evleri yıkıp, bu insanları sokağa atacağınızı söylüyorsunuz. Bu nasıl vicdan” dedi.

“BURADAKİ GÖRÜNTÜLER GÖRÜNCE UTANMIYOR MUSUNUZ”

Beyoğlu Belediyesi’ne seslenen Kartal, “Uzatmış olduğumuz bu eli tutun. Gelin bu süreci birlikte bitirelim. Burada çocukların psikolojisi bozuldu. Evlerin yüzde 97’sinin altyapı hizmeti kesildi. Burada yapılan çağ dışı. Buradaki görüntüleri görünce utanmıyor musunuz, çoluk çocuk pisliğin içerisinde yaşıyor. Benim 2 komşum kalp krizinden genç yaşında öldü. Beyoğlu Belediye Başkanı bırak kaprisini, egonu artık. Gel, burada bu işi özelim” ifadelerini kullandı.

Okmeydanı Çevre Koruma Ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş ise çadır kurulmasının yasaklanmasına tepki gösterdi: “Burada bir mizansen yaşanıyor. Çadır kurmanın bile yasak olduğu bir ülkede yaşıyoruz artık, utanılacak bir durum. İnsanlarının evlerinin başına yıkılacağı bir zamanda hazırlık yapmak için çadırlarımızı getirdik, komşularımız çadır kurmak istedik. Hiç olmazsa ev bulmayan yurttaşlarımız barınma sorununu çözsünler istedik. Bundan daha doğal, meşru, insani bir şey olabilir mi?”

“MADEM ÇADIR KURDURMUYORSUNUZ İNSANLARA EV BULUN”

Çadır kurulacağı için bölgeyi polisin abluka altına aldığını belirten Karakuş şöyle konuştu: “Bu talebe karşı Beyoğlu Belediyesi’nin isteğiyle emniyet mensupları buraya abluka altına aldılar. Bu utanılacak bir durumdur. Çadırın birini mutfak yapacaktık. İnsanlar sıcak çorba içse, yemek yese kötü mü olurdu. Madem çadır kurdurmuyorsunuz sayın yetkililer insanlara ev bulun. İnsanlara çözüm bulmuyorsunuz, evlerinizi yıkayacağız diyorsunuz. Bu çadır korkusu nereden geliyor? Tek isteğimiz temiz bir çadır kuralım, birkaç sünger koyalım, mutfak yapalım dedik, buna müsaade etmediniz.”

Fetihtepe’de zorla kentsel dönüşüm! Evlere koçbaşı ile girdiler