Festus Okey Davası yıllar sonra yeniden açılıyor

Yayın tarihi: 7 Şubat 2022 Pazartesi 9:41 am - Güncelleme: 7 Şubat 2022 Pazartesi 9:44 am

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 2007 yılında İstanbul Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde Nijeryalı Festus Okey’i öldüren polis Cengiz Yıldız’a “olası kastla öldürmek” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası veren İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu. Yargıtay Festus Okey’in ölümünün “olası kast” değil “bilinçli taksir” ile öldürüldüğünü söyleyip dosyayı İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Festus Okey, 20 Ağustos 2007 tarihinde gözaltında tutulduğu Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis Cengiz Yıldız tarafından öldürülmüştü. Okey’in hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada ailenin müdahillik talebi kabul edildi.

Polis Yıldız, 13 Aralık 2011’de ‘taksirle öldürmek’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası almasına rağmen hapse girmedi. Okey’in davaya müdahillik talebinde bulunan kardeşi ile akrabalık bağının bulunup bulunmadığının tespit edilmesinden sonra karar verilmesi gerektiğini belirten Yargıtay, yerel mahkemenin hükmünü üç yıl sonra bozdu. Yerel mahkeme kararında direndiğini açıklarken Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını yeniden inceleyerek kararın bozulmasına hükmetti.

MÜEBBET CEZASI İYİ HAL İNDİRİMİNE GİTTİ

Yıllarca sürüncemede kalan dava, 12 Aralık 2018’de yeniden görülmeye başlanmıştı. İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mart 2021 tarihinde polis Cengiz Yıldız’a önce ‘kasten öldürmekten’ müebbet hapis cezası verdi. Ardından da kastın şeklini ‘olası kast’ olarak yorumlayan mahkeme heyeti, cezayı 20 yıla indirdi. Heyet, daha sonra ise sanık polis için ‘iyi hal indirimi’ uyguladı ve cezayı 16 yıl 8 ay hapse düşürdü.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

Davanın 15. yılında yeni bir gelişme yaşandı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, sanık Cengiz’in avukatları ile Cumhuriyet Savcısı’nın temyiz başvurusu üzerine yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, polis memuru Yıldız’ın ‘olası kast’ ile değil, ‘bilinçli taksir ile öldürmek’ suçundan cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

3 Kasım 2021’de ‘oybirliğiyle’ alınan kararda, şu ifadeler yer aldı: “Silah kullanma ve bulundurma konusunda tecrübeli olan sanık Cengiz’in, Polisin Merasim ve Topluluklardaki Rolüne ve Polis Karakolları Teşkilatlanmasına dair talimatnamenin 215. maddesine göre polisin silah bulundurma kaidesinin istisnası olan nezarethaneye, silah emniyeti konusunda gerekli tedbirleri almadan, uyuşturucu madde bulundurmaktan şüpheli olan maktulün tek başına bulunduğu odaya girmesiyle, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı ve yaşanan olaya sebebiyet verdiği anlaşılmakla, meydana gelen neticenin sanık tarafından öngörülmesinin mümkün olmaması nedeniyle sanık hakkında TCK’nin 85. maddesi uyarınca taksirle ölüme neden olma suçundan mahkûmiyet kararı verilmesi yerine suç vasfında yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde olası kastla öldürme suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi, bozmayı gerektirmiş olup, sanık müdafii ve Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmekle, hükmün 1412 sayılı CMUK’un 321. maddesi uyarınca tebliğnamedeki düşünce gibi bozulmasına, 3 Kasım 2021 gününde oy birliği ile karar verildi.”

Yargıtay tarafından 3’üncü kez verilen bozma kararı sonrasında dosya İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yeniden yargılamaya 10 Şubat tarihinde İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

İddia: Rıdvan Dilmen TRT’den gönderildi