Ferhan Şensoy: Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2021 Cuma 10:38 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2021 Cuma 1:33 pm

Tiyatronun usta ismi Ferhan Şensoy, “Eğilip bükülme devrinde değiliz. Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin üç ayda bir çıkan ‘İST’ isimli dergisi için Tolga Akyıldız’a konuşan sanatçı Ferhan Şensoy, Beyoğlu’nun çöküşünü büyük bir hüzünle izlediğini söyledi.

“BELKİ O GÜN GELİRSE…”

Şensoy, “İstanbul, özellikle Beyoğlu benim çocukluğumun, gençliğimin çok güzel platosuydu. Şimdi baktığımda bana o güzel yılları anımsatan hiçbir şey yok! Anılarımın üzerinden dozerle geçildi… Ses-1885’i korumak gibi bir görevim olmasa İstanbul’a, Beyoğlu’na ayak basmam! Orta yolcu biri değilim; sanatta da gündelik hayatta da böyle bir tavrı kabul etmiyorum. Sağ parti seçmeninden oy devşirmeye çalışan politikacıları çok gördük, bugüne dek başarılı olduklarına tanıklık etmedik. Eğilip bükülme devrinde değiliz. Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var! Belki o gün gelirse, Beyoğlu yine bir kültür sanat merkezi olur, ben de tekrar sokağa çıkarım” diye konuştu.

Şensoy, internet ve sosyal medya ile ile arasının nasıl olduğu sorusuna “İnternetle aram yok, ‘interflu’yum. ‘E-mail’ adresim yok. Sosyal medya bana hiçbir şey ifade etmiyor” yanıtını verdi.

“BİR DİZİDE OYNAYIP HEMEN MEŞHUR OLMAK İSTİYORLAR”

“Genç sanatçılara nasıl bir yöntem ya da bakış açısı önerirsiniz?” sorusunu da yanıtlayan Şensoy, “Genç sanatçılara bir yöntem ya da bakış açısı öneremem. Tiyatro eğitimimi Fransa’da yaptım. Jero me Savary’nin Magic Circus’ünde asistan ve oyuncuydum. Kanada’da, Montre´al’de ünlü oyuncu Monique Mercure ile tek kişilik Ce Fou De Gogol (Şu Gogol Delisi) oyunumu sahneye koydum. Türkiye’ye dönünce değişik tiyatrolarda oyuncu olarak çalıştım. Şahları da Vururlar oyunumu yazınca, ustam Haldun Taner’den icazet alarak kendi tiyatromu, Ortaoyuncular’ı kurdum. Kendimi hep şanslı buldum; Ferhan şanslı demek zaten. Tabii bunlar işin görünen kısmı! Görünmeyen kısmında büyük mücadeleler, çok fazla emek, bolca sabır, gözyaşı, parasızlık var. Bu yolda yürümek isteyenin gayretkeş olması gerek. Şimdiki gençlerde o gayreti göremiyorum; bir dizide oynayıp hemen meşhur olmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.