Fenerbahçe’nin efsane ismi Can Bartu hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 12 Nisan 2019 Cuma 1:42 am - Güncelleme: 12 Nisan 2019 Cuma 6:48 am

Fenerbahçe’nin ve Türk spor tarihinin efsane ismi Can Bartu hayatını kaybetti.  Sinyor lakabıyla tanınan Can Bartu, Avrupa Kupaları’nda final maçı oynayan ilk Türk futbolcuydu. Milli Takım formasını hem basketbol hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcu yine Can Bartu idi.

Fenerbahçe’nin marşında da ismi geçen Can Bartu’nun ölüm haberini Fenerbahçe Spor Kulübü Yüksek Divan Kurulu Üyesi Cenk Başak  Twitter’dan duyurdu.Cenk Başak’ın efsane futbolcunun ölümüyle ilgili attığı tweet şöyle:

 

CAN BARTU KİMDİR?

31 Ocak 1936’da İstanbul’da dünyaya gelen Can Bartu, spor kariyerine Fenerbahçe ile adım attı. Spora basketbolla başlayan Bartu, 6 kez basketbol milli takım forması giydi ve ardından Fikret Arıcan’ın desteği ile futbola yönelerek Fenerbahçe’de futbol oynamaya başladı.

Can Bartu , Metin Oktay

Milli Takım formasını hem basketbol hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcudur 

Can Bartu, Türk Milli Takımı formasını hem basketbol hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcu olma özelliğini taşıyor.

“Sinyor Bartu”

Milli Takım’daki iyi futbolu ile dikkatleri üzerine çeken Can Bartu, 1961’de İtalya’nın güçlü ekiplerinden Fiorentina’ya transfer oldu. Ardından 1962’de Venezia, 1964’te de Lazio takımlarında forma giydi. İtalyan futbolseverler tarafından “Sinyor Bartu” şeklinde adlandırılıyordu.

Avrupa Kupaları’nda final maçı oynayan ilk Türk futbolcu

1 Ocak 1961’de, Fiorentina – Glasgow Rangers arasında oynanan final maçında forma giyen, Avrupa Kupaları’nda final maçı oynayan, ilk Türk futbolcusu oldu.

1967 yılında Fenerbahçe’ye geri dönen Can Bartu, sarı-lacivertli formayla toplam 362 maça çıkıp 162 gol attı.

1970’te futbola veda etti

Futbolu ve karakteriyle hem Fenerbahçe’nin hem de Türk sporunun sembol isimlerinden biri haline gelen Can Bartu, 1970’te futbola veda etti.

1969 yılında oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçında efsane Galatasaraylı futbolcu Metin Oktay sahaya Fenerbahçe formasıyla, Can Bartu ise Galatasaray formasıyla çıkmıştı. Metin Oktay’ın jübilesinde ezeli rekabetin ebedi dostluğa dönüştüğü o görüntüler halen hafızalarda yer alıyor.