Fenerbahçe’de ‘umutlu’ mağlubiyet: Olympiakos maçının verilerle analizi

Yayın tarihi: 12 Nisan 2024 Cuma 5:12 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2024 Cuma 5:26 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi çeyrek final karşılaşmasında Yunan temsilcisi Olympiakos’a 3-2 mağlup oldu. Sarı lacivertli ekip, bu sonuçla tur şansını Kadıköy’e bıraktı. Maçtaki performansları nedeniyle Zajc ve Krunic eleştirilirken, değişiklikte geç kaldığı düşünülen İsmail Kartal da eleştiri oklarının hedefi oldu. Peki Olympiakos maçının olumlu ve olumsuz yansımaları ile istatistiksel göstergeleri nasıl oldu? İşte maçın portresi…

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final turunun ilk maçında Yunan temsilcisi Olympiakos’un konuğu oldu. Sarı lacivertli ekip, Atina’da oynanan karşılaşmadan 3-2 mağlup ayrılarak tur şansını Kadıköy’e bıraktı.

İSMAİL KARTAL ELEŞTİRİ OKLARININ HEDEFİNDE

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, kritik karşılaşmaya sürpriz bir 11’le çıktı. Deneyimli hoca, savunmada sakatlığı yeni atlatan Çağlar Söyüncü ve Becao ikilisine görev verdi. Sağ bek ve sol bekte ise Osayi Samuel ile Oosterwolde’ye forma verdi.

Kartal orta sahanın merkezinde Miha Zajc ve Rade Krunic’i tercih etti. Bu iklinin önünde Szymanski yer alırken, solda İrfan Can Kahveci, sağda Dusan Tadic ve en ileride ise Edin Dzeko yer aldı.

FERDİ, İSMAİL VE FRED’İ KESTİ

Taraftarın da desteğiyle birlikte baskılı bir deplasman olacağı öngörülen karşılaşmada, Kartal’ın 3 kritik isimden faydalanmaması dikkat çekti. Kartal, daha önce 11’de görev verdiği Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek ve Fred’i yedek kulübesinde tutmayı tercih etti. Taraftar, İsmail hocaya bu tercihi nedeniyle tepki gösterdi.

ZAJC VE KRUNIC SAHADAN SİLİNDİ

Kartal’ın orta sahanın merkezinde görevlendirdiği Miha Zajc ve Rade Krunic, orta sahada bekleneni veremedi. İki futbolcu, oyunun hem savunma hem de hücum tarafında yetersiz kaldı.

Krunic ve Miha Zajc’ın oyunda kaldığı süre boyunca gösterdiği performansın karnesi şu şekilde:

Rade Krunic:

Topla buluşma: 42

İsabetli pas:  27/35 (77%)

Zeminde ikili mücadele (Kazanılan): 2 (0)

Hava topu mücadelesi (Kazanılan): 2 (0)

Top kaybı: 11

Top çalma: 0

Gole neden olan hata: 1

Miha Zajc:

Topla buluşma: 43

İsabetli pas: 27/34 (79%)

Zeminde ikili mücadele (Kazanılan): 5 (2)

Hava topu mücadelesi (Kazanılan): 1 (0)

Top kaybı: 9

Top çalma: 0

Gole neden olan hata: 0

OLYMPIAKOS HATAYA ZORLADI

Önde basan Olympiakos’a karşı savunmada hazırlık pasları yapmakla yetinen, Krunic ile Zajc’ın yetersiz kalması nedeniyle oyun kuramayan Fenerbahçe, kalesindeki ilk golü rakip takımın önde baskısı sonucu gördü. Yunan ekibi, Fenerbahçe savunmasına sık sık baskı yaptı. Hataya zorlanan sarı lacivertli ekipte ilk gol Çağlar’ın pas hatası sonucunda geldi.

İKİNCİ GOLDE SAVUNMA YERLEŞEMEDİ

Olympiakos, ikinci golde ise savunmadan uzun topla oyunu Fenerbahçe yarı sahasına taşıdı. Bir önceki pozisyonda bindirme yapan Osayi Samuel, kademesine dönemeyince Yunan ekibi sol kanattaki boşluğu değerlendirdi. Savunma da pozisyona hazırlıksız yakalanınca, Livakovic henüz 31. dakikada kalesinde 2. golü gördü.

ÜÇÜNCÜ GOL ‘GELİYORUM’ DEDİ

Orta sahada Krunic ve Zajc ile rakibine üstünlük sağlayamayan Fenerbahçe’de ikinci yarının hemen başında tehlike çanları çalmaya başladı. Rakip takım, 2-0’lık net skorun da etkisiyle önde baskısını sürdürdü. Fenerbahçe 51. dakikada, Çağlar’ın ilk yarıda yaptığı hatanın benzerini bu sefer zincirleme bir şekilde yaptı. Livakovic eliyle topu Becao’ya gönderdi. Becao topu ayağından kaçırınca top rakibin önünde kaldı. Zajc hızlı bir hamle yaparak topu rakibinden alıp Krunic’le oynadı. Ancak bir top kaybı da Krunic’ten gelince rakip oyuncu Livakovic ile karşı karşıya kaldı. Bu pozisyonda Hırvat kaleci topun ağlarla buluşmasını engelledi.

TAM TUR UMUDU BİTTİ DERKEN…

Maçın 57. dakikasında ise Zajc ile Krunic arasında yaşanan anlaşmazlık, Olympiakos’un baskısı sonucu yine top kaybıyla sonuçlandı. Rakip takım, sarı lacivertli ekibin yaptığı bir hatadan daha faydalandı ve 3. kez fileleri gördü.

BİR İHTİMAL DAHA VAR: FRED VE İSMAİL OYUNDA

Fenerbahçe’de yenilen üçüncü gol büyük bir şok etkisi yarattı. Olympiakos maçına en kötü beraberlik beklentisiyle giden sarı lacivertli ekipte, orta saha ve savunmadaki hatalar tur umutlarını neredeyse bitiriyordu. Ancak İsmail Kartal, uzun süre oyuna girmesi beklenen İsmail Yüksek ve Fred’i 62. dakikada oyuna aldı. Bu dakikadan sonra oyunun dinamiği tamamen değişti. Fenerbahçe orta sahadaki üstünlüğü ele geçirerek, oyunu Yunan ekibinin yarı sahasına yıktı.

İsmail Yüksek, Olympiakos’un ataklarında yaptığı müdahalelerle atakları keserken, Fred de savunmaya kadar gelip, geçiş oyununda aldığı sorumlulukla maçın seyrini değiştirdi. Her iki oyuncu da takımın rakip kaleye geçişinde pozitif etki yarattı.

Fred ve İsmail Yüksek’in oyunda kaldığı sürece gösterdiği performansın istatistikleri şu şekilde:

Fred:

Topla buluşma: 30

İsabetli pas: 21/23 (91%)

Kilit pas: 1

Zeminde ikili mücadele (Kazanılan): 5 (1)

Hava topu mücadelesi (Kazanılan): 0 (0)

Top kaybı: 6

Top çalma: 1

İsmail Yüksek:

Topla buluşma: 25

İsabetli pas: 14/18 (78%)

Zeminde ikili mücadele (Kazanılan): 4 (2)

Hava topu mücadelesi (Kazanılan): 2 (1)

Top kaybı: 5

Top çalma: 0

OSAYI PENALTIYI ALDI, TADIC TABELAYI DEĞİŞTİRDİ

Maçın son 30 dakikasında organize bir şekilde rakip kaleye giden Fenerbahçe’de ilk gol penaltıdan geldi. Osayi Samuel’in top ayağından çıktığı sırada ceza sahası içinde aldığı darbe sonucunda maçın hakemi beyaz noktayı gösterdi. 64. dakikada topun başına geçen Tadic, kaleciyi ters köşeye yollayıp skor tabelasını değiştirdi.

FENERBAHÇE PES ETMEDİ

Golden 6 dakika sonra yine rakip organize bir şekilde giden Fenerbahçe’de bu sefer Ferdi Kadıoğlu sol kanattan içeriye ortaladı, Szymanski’nin dokunuşunda bekletmeden kaleye vuran İrfan Can Kahveci skoru 3-2’ye getirdi. Fenerbahçe oyunun sonuna kadar baskısını sürdürdü ancak beraberlik golünü bulamadı. 3-0’lık skor karşısında pes etmeyen Fenerbahçe, Kadıköy’deki rövanş maçı öncesinde önemli bir geri dönüşe imza atmış oldu.

İSTATİSTİKLERİN TERSİ BİR SONUÇ

Fenerbahçe-Olympiakos maçının istatistikleri de dikkat çekti. Sarı lacivertli ekip, rakibinin birçok istatistikte önünde yer almasına rağmen maçta 3-0 geriye düşen taraf oldu.

Ancak Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal’ın istatistikleri işaret ederek iyi bir futbol izlenimi yaratmaya çalışması futbol otoritelerinin yoğun eleştirisine sebep oldu. İstatistikler, maçı izlemeyenler için yanıltıcı bir gösterge olarak nitelendirildi.

Fenerbahçe, topla oynamada ve isabetli pasta ciddi bir üstünlük kurmuş gibi gözüküyordu ancak, Fred ve İsmail değişikliğine kadar sarı lacivertliler hazırlık ve yan pas yapma dışında pek varlık gösteremedi.

Maç sonunda oluşan istatiksel tablo şu şekilde:

Fenerbahçe:

Gol beklentisi: 1.95

Topla oynama: %61

Toplam Şut (İsabetli şut): 15 (8)

Büyük şans: 3

Pas (İsabetli pas): 443 (355) %80

Olympiakos:

Gol beklentisi: 0.78

Topla oynama: %39

Toplam Şut (İsabetli şut): 13 (7)

Büyük şans: 1

Pas (İsabetli pas): 278 (186) %67

*MAÇTAN DİĞER NOTLAR: 

*Fred karşılaşmanın 73. dakikasında sarı kart gördü. Maçın sonunda bazı haber platformlarında Fred’in rövanş maçında cezalı olduğu bilgisi paylaşıldı. Ancak Fred sarı kart sınırında değildi ve Kadıköy’deki karşılaşmada forma giymesine engel bir durum oluşmadı.

*İrfan Can Avrupa’da bu sezon 5. golünü attı. Kahveci, Fenerbahçe tarihinde bir Avrupa kupası sezonunda beş gole ulaşan üçüncü Türk oyuncu oldu.

*Maçta en fazla rakip ceza sahasında topla buluşan ve şut pası veren oyuncu Dusan Tadic oldu.

*Fenerbahçe’de bu maçta sakatlıklar ön plandaydı. Maç içinde Becao ile Oostwerwolde sakatlıkları nedeniyle oyundan çıkmak zorunda kaldı. Öte yandan Kartal’ın basın toplantısında işaret ettiği sakatlıklar da taraftarlarda karamsarlığa neden oldu. Kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık, daha önce olduğu gibi yine sakatlıklar nedeniyle eleştirilen isimlerden biri oldu.

*Dusan Tadic, bir pozisyonda zemine ters bir şekilde bastı ve kendisini yere bıraktı. Tadic’in pozisyonu sakatlık endişesine neden olurken, daha sonra oyuna devam etti ve maç sonunda da herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı görüldü. Tadic’in yaşına rağmen fiziki dayanıklılığının çok iyi durumda olması sosyal medyada övülen farklı bir detay oldu.

Fenerbahçe 5 gollük maçta turu İstanbul’a bıraktı

Kaynak: HABER MERKEZİ