Feminist yazar yaşamını yitirdi

Yayın tarihi: 22 Mart 2021 Pazartesi 6:01 pm - Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 6:01 pm

Mısırlı kadın hakları savunucusu ve feminist yazar Nawal El Saadawi 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hayatını kadın haklarına adayan Saadawi, “Sıfır Noktasındaki Kadın” romanıyla tanınıyordu.

Nawal El Saadawi, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Bir süredir hastalığı nedeniyle tedavi gören Saadawi’nin Kahire’de yaşamını yitirdiği öğrenildi. Kadın haklarını savunan Saadawi, aldığı ölüm tehditlerini “Bana vahşi ve tehlikeli bir kadın olduğumu söylüyorlardı. Ben gerçekleri konuşuyorum. Gerçekler vahşi ve tehlikelidir” ifadeleriyle anlatıyordu.

Nawal El Saadawi Kimdir?

1931 yılında Kahire’de dokuz çocuklu ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Saadawi, ilk romanını 13 yaşında yazdı. Ünlü yazarın babası hükümet yetkilisi olarak çalışıyor, annesi ise varlıklı bir aileden geliyordu. Ailesi onu 10 yaşında evlendirmek istedi ancak buna karşı çıktı. Babaannesi ona “Bir oğlan çocuğu 15 kıza bedeldir. Kız çocuğu yıkımdır.” dediğinde ayağını öfkeyle yere vurduğunu anlatmıştı. Saadawi Tıp eğitimi alarak psikiyatri doktoru olmuştur. 1972 yılında yazdığı ‘Kadın ve Seks’ adlı kitabı, hem laik hem de muhafazakar kesimler tarafından ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Uzun yıllar ABD’de sürgün hayatı yaşayan Saadawi, 1996’da ülkesine dönüp 2004 Başkanlık seçimlerinde de aday olmuştu. Nawal El Saadawi, Arap Kadınları Dayanışma Derneği’nin kurucusu ve başkanıydı.