Fatih’in Emaneti, Atatürk’ün Hutbe okuduğu camii… AKP’liler satıyor, CHP’liler direniyor!

Yayın tarihi: 15 Kasım 2019 Cuma 2:05 pm - Güncelleme: 15 Kasım 2019 Cuma 4:10 pm

AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Zağnos Paşa Camii’ni, bahçesindeki Saat Kulesi ve Kuvayi Milliye Müzesi’nin bulunduğu arsaları vergi borcuna istinaden Milli Emlak’a satmak istemesi belediye meclisinde gerginliğe neden oldu. AKP’li üyeler, satışa karşı çıkan Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın üzerine yürüdü, ortalık karıştı. Arslan satışı yargıya taşıyacağını söyledi.

Balıkesir’de şehrin simge yapıları arasında yer alan Zağnos Paşa Camii’ni AKP’liler satmak için uğraşırken CHP’li, İYİ Partili ve Demokrat Partili meclis üyeleri direndi. Muhalefet Zağnos Paşa Camii’nin tarihi önemine vurgu yaptı. Fatih Sultan Mehmet’in emaneti olduğunu, Atatürk’ün burada hutbe okuduğunu, tavanındaki kurşunların da Kurtuluş Savaşı’nda sökülerek mermi yapıldığını belirterek satılmaması gerektiğini söyledi.

AKP’liler Zağnos Paşa Camii’nin satılmayacağını, etrafındaki belediyeye küçük parsellerin borçlara karşılık devredileceğini iddia etti. CHP’liler Zağnos Paşa, Saat Kulesi ve Kuvayi Milliye Müzesi’nin Balıkesir’in sembolü olduğunu belirterek, bu bölgelerdeki devrin ya da satışın kamuoyuna anlatılamayacağını belirterek gündemden çıkarılmasını istedi. İYİ Partililer ise, “Adına ne denirse densin bu bir satıştır” diyerek tepki gösterdi. AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz oylamayı ikinci kez yaptırmak isteyince; CHP, İYİ Parti ve DP’liler salonu terk etti. Söz konusu maddeler Meclisin boşalmasının ardından AKP’li üyelerin oyları ile “oy birliği” ile geçti. İYİ Partili Av. Emine Nur Çöller, “Bu meclis düşer” derken, Edremit’in CHP’li Başkanı Hasan Arslan ise ” Bu konu yargıya gider” yorumunda bulundu. Arslan’ın tarihi caminin satılmasına direnmesi üzerine AKP’liler Arslan’ın üzerine yürüdü.

Fatih’in Emaneti, Kuvayi Milliye’nin simgesi, Atatürk’ün Hutbe okuduğu camii…

“SEN MÜSLÜMAN DEĞİLSİN HERHALDE KARDEŞİM!”

AKP’li Mehmet Birol Şahin’le İYİ Parti Grup Başkanvekili Metin Özpınar ve İYİ Partili Özgür Çelebioğlu arasında karşılıklı tartışmalar yaşanırken, Şahin’in “Sen müslüman değilsin herhalde kardeşim “, ardından İsmail Ok dönemine göndermede bulunarak, ”Adam olsa seçimi kazanırdı” gibi sözler söylemesi gerilimi tırmandırdı.

DEVECİLER’İN ÖNERİSİNE YILMAZ’DAN RET

CHP Grup Başkanvekili Ali Kemal Deveciler, Meclise sunulan teklifin gündem maddesinden çıkarılmasını önerdi. AKP’li Yılmaz ise bu öneriye karşı çıkıp, “Biz çıkarmayacağız. Gayet açık ve net olan konuyla ilgili bizim bir mahcubiyetimiz yok. Bunun tartışılacak bir tarafı da yok” dedi.

CHP’Lİ ARSLAN: BUNU KAMUOYUNA ANLATAMAZSINIZ

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, söz alırken, “Bakın bu yapılacak işlemin içeriğini herkes biliyor. Bu bizim için bir gelirdir. Bütçemize girecek. Ancak bazı şeyler vardır ki bunu kamuoyuna anlatamazsınız. Balıkesir deyince akla Zağnos Paşa Camii, Saat Kulesi, Kuvay-i Milliye Müzesi gibi sembolleri gelir. Bunlara şerh düşerek, diğer maddeleri oylayalım” önerisini getirdi.

İYİ Partili Özgür Çelebioğlu ise “Nereyi satarsak satalım, bu evrakta satış yazıyor. Zağnos Paşa Camii’nin avlusundaki 300 m2 küsurluk yer de, Saat Kulesi de Kuvayi Milliye Müzesi… Adı satış bunun, ister Maliye’ye satın, ister başka yere satın. Ben belediye meclisi üyesi olarak bunu kabul etmiyorum” dedi.

“HODRİ MEYDAN” TEPKİSİ

CHP’li Ali Kemal Deveciler, araya girerken, “Başkanım biz burada toplu olarak oylama yaptık ve red oyu çıktı. Kamera kayıtlarında da bu görünür. Hasan Arslan beyin de dediği gibi germeye gerek yok, bu maddeyi ayırın, diğer maddeleri oylayalım. Siz hodri meydan diyorsunuz , bunu size yakıştıramadım, burada hodri meydan çekmeniz yanlış, biz buraya iş yapmaya geldik” diye konuştu. Deveciler oylamanın yeniden yapılması halinde salonu terk edeceklerini söyledi. Yılmaz, “Sayıyı biliyor musunuz” diye sorarken, İYİ Partili Nur Çöler de ilk oylamada “hayır ” oyu çıktığını iddia etti.

“BU MECLİS DÜŞER”

İYİ Partili Emine Nur Çöller buna “Meclis düşer” diyerek tepki gösterirken, bazı üyeler ise aynı konuda iki kez oylama yapılamayacağını söyledi. Yılmaz, “İsteyen çıkabilir, isteyen devam edebilir. Konu Başkan oyu ile geçmiştir” dedi. CHP’li Arslan “Bu konu yargıya gidecektir” derken, AKP Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz ve Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu CHP’li Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın üzerine yürüdü.

OK TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: MECLİSİN REDDETMESİNE RAĞMEN ZORLA KABUL

EDİLDİ

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, dün akşam yaptığı konuşmada konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ok, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, Zağnos Paşa Cami’nin Kurtuluş Savaşı’nda kubbesinden sökülen kurşunlarla mermi yapılan cami olduğunu belirtti. Zağnos Paşa Cami’nin Atatürk’ün Türkiye’de ilk ve son hutbesini okuduğu cami olduğunu da belirten Ok, Balıkesir Büyükşehir Belediye’sinin Zağnos Paşa Cami’ni satışa çıkarmasının Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedilmesine rağmen zorla “kabul edildi” denilerek, satışın oldu bittiye getirilmek istendiğini belirtti.