Fatih Sultan Mehmet’in fermanı Londra’da satışa çıkıyor

Yayın tarihi: 12 Ekim 2021 Salı 2:07 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2021 Salı 2:09 pm

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in fermanı Londra’da 80 bin pound (980 bin TL) açılış fiyatıyla 21 Ekim’de müzayedeye çıkıyor.

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Vezir-i Azam Zağanos Paşa’nın imaretleri için verdiği Hicri 866 tarihli (1462) ferman, İngiltere’nin başkenti Londra’da 80 bin pound (980 bin TL) açılış fiyatıyla müzayedeye çıkıyor. Müzayede, 21 Ekim 2021 Perşembe günü yapılacak.

Arapça el yazısı ve siyah mürekkeple yazılmış ferman, ‘Bismillah’ diye ile başlıyor. Fermanda, Zağanos Paşa’nın vakfı yazısı kırmızı bir dokuma ile kısmen güçlendirilmiş durumda ve yazıların altında fermana tanık olanların imzası bulunuyor. Fermanın üzerinde Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası ve son satırda da tarih bulunuyor.

Fermanda, Zağanos Paşa’nın Balıkesir’de yaptırdığı imaret için Saruhan Sancağı’na bağlı Danişmendli, Süleymanlı Büyük Meder, Küçük Meder, Maracaviran, Numanlı köyleri, Balıkesir’e bağlı At ve Türkeli köyleri ile yine Balıkesir’de Bakırcılar ve Mellahlar çarşısında vakfettiği dükkanların Fatih tarafından koruma altına alındığı ilan ediliyor. Fermanda tanık olarak Kirmastı Kadısı, Beytülmal Müfettişi, Evkaf Nazırı, Mihaliç ve Balıkesir kadılarının da onayları bulunuyor.

AÇILIŞ FİYATI 80 BİN POUND

Fermanın satışını yapacak mezatın sahibi Plakas Auctions, fermanın 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğinde, 21 kat, kırmızı tekstil ile kısmi güçlendirmeler yapılmış bir eser olduğunu belirtirken açılış fiyatının da 80 bin pound (980 bin TL) olduğunu açıkladı. Müzayede çevrimiçi yapılacak.

Rekor fiyata satılan Kanuni portresi İBB’ye bağışlandı