Fatih Altaylı: Ülke olarak yapabildiğimiz tek şey ‘Burada doğdular’ diye övünmek

Yayın tarihi: 13 Kasım 2020 Cuma 11:58 am - Güncelleme: 13 Kasım 2020 Cuma 11:58 am

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’yle ilgili, “Başarıları karşısında ülke olarak yapabildiğimiz tek şey övünmek” ifadesini kullandı.

Fatih Altaylı, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’yle ilgili bir yazı kaleme aldı.

Altaylı, “Bütün dünya onlardan bahsediyor ve epey uzun bir süreden sonra ilk kez içinde ‘Türk‘ kelimesi geçen cümlelerde ‘olumlu‘ anlamlara rastlıyoruz. İki vatandaşımız her yende manşet, tüm insanlık onlara teşekkür ediyor. Böylesi bir duruma son olarak Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü’nü kazandığı zaman şahit olmuştuk. Memlekette bayram havası esmişti. Bu bilim insanlarımızın başarıları karşısında ülke olarak yapabildiğimiz tek şey ‘doğdukları‘ evleri bulup fotoğraflarını çekmek ve “Burada doğdular” diye övünmek” ifadesini kullandı.

“Ancak nedense hiç kimse ‘İyi de niye burada doymadılar’ diye sormuyor” değerlendirmesinde bulunan Altaylı, şunları kaydetti:

“Niye araştırmalarını bu ülkede yürütmediler ya da yürütemediler, niye bu memleketin laboratuvarlarında çalışmadılar ya çalışamadılar, niye bu buluşlarını doğdukları ülkede yapamadılar, hatta Şahin ve Türeci’nin durumunda olduğu gibi niye patentlerini bu ülkede çıkartmadılar!”

YAZININ TAMAMI