Fatih Altaylı: ‘Din elden gidiyor’ diye kıyamet koparılıyorsa elden giden mutlaka başka bir şeyler vardır

Yayın tarihi: 25 Aralık 2020 Cuma 5:17 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2020 Cuma 5:19 pm

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, Diyanet’in “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir” açıklamasını değerlendirirken, ” ‘Din elden gidiyor’ diye kıyamet koparılıyorsa elden giden mutlaka başka bir şeyler vardır” ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’an mealinin Kur’an gibi tilâvet edilmesi, Türkçe ezan ve ibadet konularıyla ilgili yazılı bir açıklama yapmıştı. Diyanet’in açıklamasında “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir” gibi ifadeler yer almıştı.

Fatih Altaylı Habertürk’te yayımlanan köşe yazısında, Diyanet’in açıklamalarını eleştirdi. Altaylı, yazısında, ” ‘Din elden gidiyor’ diye kıyamet koparılıyorsa elden giden mutlaka başka bir şeyler vardır” görüşünü savundu.

Altaylı’nın yazısı şöyle:

Kimsenin Ezan’ı Türkçeye döndürmek gibi bir hali ve bir niyeti olmadığı aşikar olduğu halde bir bardak suda niye fırtına koparılıyor dersiniz! Niye böyle bir tartışma başlatıldı? İktidarın “Asla iktidar olamayacağını” beyan ettiği CHP, iktidar olabilse bile böyle bir şey yapmayacağı açık olduğu halde niye yeniden bu tartışma başladı?

Nedeni çok açık. Yanıtsız sorulara karşı önlem olarak. Neler mi?

– Yıllarca enflasyonun nedeni olarak yüksek faizleri gösterdiniz şimdi ha babam de babam faiz artıyor. Ekonominin kuralları mı değişti sorusuna “Ne Türkçe Ezan mı okutmak istiyorsunuz” daha basit bir yanıt olur.

– Müteahhitlerin, kamu ihalesi kazanmakta rekor kıranların milyarlarca liralık borçlarını silerken gayet bonkör olan hükümet, asgari ücret konusunda niye bu kadar cimri davranıyor sorusuna “Ne Türkçe ibadet mi ettireceksiniz bu millete” demek daha rahattır.

– “Maaş zamlarını TÜİK’in enflasyon hesabına göre yapacaksınız ama marketteki enflasyon bundan kat kat fazla” dediğiniz zaman “Ne kadınları mı semazen yaptınız” yanıtı çok daha etkili ve sıkıntısızdır.

Bu soruları istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Yanıtlar ise hep aynıdır. “Din elden gidiyor” diye kıyamet koparılıyorsa elden giden mutlaka başka bir şeyler vardır.

YAZININ TAMAMI