FATF’ın siyah ve gri listesindeki ülkeler

Yayın tarihi: 28 Haziran 2024 Cuma 12:35 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2024 Cuma 12:36 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

Türkiye, 2021 yılında girdiği FATF‘ın gri listesinden bugün çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelişmeyi “Başardık” ifadesiyle duyururken, AKP iktidarında yaşanan olay ile ilgili “Türkiye’yi bu ülkeler arasına kim soktu?” sorusu gündeme geldi. Peki FATF nedir, gri ve kara liste ne ifade ediyor? İşte ayrıntılar…

Türkiye, “kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadelede zayıf önlemleri olduğu” gerekçesiyle  21 Ekim 2021’de girdiği gri listeden bugün çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu gelişmeyi “Başardık” ve Türk bayrağı emojisinin yer aldığı bir paylaşımla duyurdu.

FATF NEDİR?

Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kara para aklama ve terör finansmanı (AML/CFT) ile mücadelede zayıf önlemleri olan yargı bölgelerini yılda üç kez yayımlanan iki kamu belgesinde belirtir. Şubat 2024 itibariyle, FATF 131 ülke ve yargı bölgesini gözden geçirmiş ve 106’sını kamuya açıklamıştır. Bu ülkelerden 82’si gerekli reformları yapmış ve süreçten çıkarılmıştır.

KARA LİSTE NEDİR?

FATF’ın internet sitesinde, kara liste ile ilgili verilen bilgiler şu şekilde:

“Bu bildiri, kara para aklama, terör finansmanı ve yayılmanın finansmanıyla mücadelede ciddi stratejik eksiklikleri olan ülkeleri belirtir. FATF, yüksek riskli olarak tanımlanan tüm ülkeler için artırılmış özen gösterilmesini ve en ciddi durumlarda karşı önlemler alınmasını tavsiye eder. Bu liste genellikle kara liste olarak adlandırılır.”

GRİ LİSTE NEDİR?

FATF’ın internet sitesinde, gri liste ile ilgili ise şu ifadeler yer alıyor:

“Bu bildiri, AML/CFT rejimlerinde stratejik eksikliklerini gidermek için FATF ile aktif olarak çalışan ülkeleri belirtir. FATF, bir yargı bölgesini artan izleme altına aldığında, bu ülkenin belirlenen stratejik eksiklikleri hızla çözmeyi taahhüt ettiğini ve artan izlemeye tabi olduğunu belirtir. Bu liste genellikle gri liste olarak adlandırılır.”

GRİ LİSTEDE HANGİ ÜLKELER VAR?

Bulgaristan

Burkina Faso

Kamerun

Hırvatistan

Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Haiti

Kenya

Mali

Mozambik

Namibya

Nijerya

Filipinler

Senegal

Güney Afrika

Güney Sudan

Suriye

Tanzanya

Vietnam

Yemen

KARA LİSTEDE HANGİ ÜLKELER YER ALIYOR?

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti

İran

Myanmar

Türkiye gri listeden çıkarıldı

Türkiye, 2021 yılında girdiği FATF'ın gri listesinden bugün çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelişmeyi "Başardık" ifadesiyle duyururken, AKP iktidarında yaşanan olay ile ilgili "Türkiye'yi bu ülkeler arasına kim soktu?" sorusu gündeme geldi. Peki FATF nedir, gri ve kara liste ne ifade ediyor? İşte ayrıntılar...

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ