Faşizm kurtarmıyor, öldürüyor! Geminin çalışması durduruldu göçmenler ölüme terk ediliyor

Yayın tarihi: 7 Aralık 2018 Cuma 3:56 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2018 Cuma 4:29 pm

Faşizm kurtarmıyor, öldürüyor! Geminin çalışması durduruldu göçmenler ölüme terk edildi

İtalya’nın göç karşıtı, sağ popülist hükümetinin baskıları sonucu, Akdeniz’de göçmen arama-kurtarma çalışmaları yapan Aquarius gemisinin çalışmaları durduruldu. İçişleri Bakanı sağcı Matteo Salvini’nin bu kararda ki rolü çok büyük. Bu insanlık dışı karardan sonra, Akdeniz’de İtalya açıklarında teknesi batan göçmenler ölüme terk edilmiş olacak.

Aquarius gemisini, SOS Mediterrane Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, göçmenleri kurtarmak için kullanıyordu.

Avrupa’nın insanları boğulmaya terk ettiğini ifade eden sınır tanımayan doktorlar örgütü, İtalya hükümetinin başını çektiği ve diğer Avrupa devletlerinin de arka çıktığı engelleme kampanyalarının ardından “Aquarius” gemisinin kurtarma operasyonlarına son vermek zorunda kaldıklarını açıkladı.

S.O.S. Mediterranee örgütü ise, ‘İnsanlar denizde ölmeye devam ederken biz kıyıda boş boş oturmayı reddediyoruz’ ifadeleriyle karara tepki gösterdi.

İtalya’da popülist 5 yıldız hareketi ile aşırı sağcı partisinin kurduğu koalisyon hükümeti, İtalya limanlarını arama-kurtarma faaliyeti yürüten sivil toplum gemilerine kapatmıştı.

Bu kuruluşlar için, “Deniz taksisi” tanımı yapan koalisyon ortakları, insan kaçakçılarına yardım edildiğini iddia etmişti.

629 göçmeni taşıyan gemi günlerce denizlerde bekletildikten sonra İspanya tarafından kabul edilmişti.