Faruk Bildirici Merdan Yanardağ’ı yazdı! “Gün dayanışma günü”

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 7:20 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 8:38 am

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, bugünkü yazısında hukuksuzca tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ı yazdı. TGS’ye göre 33 gazetecinin tutuklu olduğunu söyleyen Bildirici, “Gün dayanışma günü” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP’li troller ve İYİ Partili bazı isimlerin hedef göstermesinin ardından tutuklandı. Yanardağ’ın tutuklanmasına başta gazeteciler olmak üzere birçok isimden tepki geldi.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici de bugünkü yazısında TELE1’e düzenlenen operasyonu konu edindi. Bildirici, ‘Gün dayanışma günü’ başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:
“RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Merdan Yanardağ’ı gözaltına alınmasından önce suçlu ilan etmişlerdi zaten. AKP ve İyi Partililer’in yanı sıra troller ve iktidar yanlısı gazeteciler de sosyal medyada hüküm vermişlerdi. Tutuklama kararı, o hükmün resmileştirilmesinden ibaretti. Daha önceki birçok örnekte olduğu gibi…

Onunla da kalmayıp haberlerde Yanardağ’a “masumiyet hakkı” tanımadan onu suçlu gösteren bir dil kullandılar. Habertürk’te M. Akif Ersoy bile “bayağı bayağı Öcalan güzellemesi yapmış, dil bizim bildiğimiz PKK’nın kullandığı dil” dedi ekrandan. Sabah ve Yeni Akit, daha ileri giderek, Yanardağ’ın, “Öcalan’ın serbest bırakılmasını istediğini” yazdı haberlerinde.

“İKTİDAR MEDYASI FİKİR VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜYLE İLİŞKİSİNİ UZUN ZAMAN ÖNCE KESTİ”

Oysa Yanardağ, sadece uygulanan infaz sistemini eleştirmiş, serbest bırakılmasını istememişti. Zaten kimse Yanardağ’ın görüşlerine katılmak zorunda değil. Ama iktidar medyası fikir ve basın özgürlüğü ile ilişkisini uzun zaman önce kesti. Bir gazetecinin tutuklanıp peşinen cezalandırılmasını destekleyebiliyorlar.

Muhalif medya ise Yanardağ’ın tutuklanmasına manşetler, haberler, yazılar ve TV programlarıyla tepki verdi. Ancak bu itirazların güçlü bir haykırışa dönüşmemesi halinde iktidardan yeni salvolar geleceği anlaşılıyor. Son günlerde olanlara bir bakın.

Tatvan’da gazeteci Sinan Aygül saldırıya uğradı. Malatya’da tren kazasını görüntüleyen gazeteci Mehmet Yalman, Siverek’te çocuk istismarının görüntüsünü yayımlayan gazeteci Mehmet Yetim gözaltına alındı. Abdurrahman Gök hakkında hazırlanan iddianamede haberler suç sayıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’na göre halen 33 gazeteci de cezaevinde.

Habere ve farklı fikirlere tahammülsüz, özgürlüklere düşman bir iktidar var eleştirel, bağımsız, özgür ve muhalif gazeteciliğin karşısında. Gözaltına alınan, tutuklanan, saldırıya uğrayan her meslektaşımıza omuz vermek, desteklemek, sahip çıkmak şart. Gün dayanışma günü…”

Fikret Başkaya Merdan Yanardağ’ı yazdı! “Bir yerinden rejimin tabusuna dokunduğu için hapse atıldı”