Fakıbaba: AKP’de kaale alınmadım

Yayın tarihi: 14 Aralık 2022 Çarşamba 9:58 am - Güncelleme: 14 Aralık 2022 Çarşamba 10:53 am

AKP’den ayrılıp İYİ Parti’ye geçişi ses getiren Ahmet Eşref Fakıbaba, seçimler için iddialı konuşurken pişmanlığının olmadığını söyledi. Fakıbaba ayrıca, AKP içerisinde rahatsızlığını dile getirdiğini ancak kaale alınmadığını ifade etti.

Fakıbaba AKP’den ayrılınca ‘münafık’ oldu! A Haber paylaşımı sildi

Uzun yıllar hem bakan hem milletvekili hem de belediye başkanı olarak AKP’de siyaset yapan Ahmet Eşref Fakıbaba, ekim ayı sonunda sürpriz bir şekilde İYİ Parti’ye katıldı. “Siyaseti bırakmayı düşünürken” muhalefet saflarına katılan Fakıbaba, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başdanışmanı olarak partide çalışmalarına başladı.

Duvar’da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesi için AKP’deyken oy isteyen Fakıbaba, “Sistemin yanlış olduğunu şahsen gördüm ve yanıldık” dedi. Pişman olduğu bir şeyin bulunmadığını, AKP içerisinde rahatsızlığını dile getirmesine rağmen “kaale alınmadığını” anlatan Fakıbaba seçimler için de iddialı konuştu, büyük bir sürpriz yapacaklarını söyledi.

“BURADA ÇOK MUTLUYUM, ÇOK RAHATIM”

Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayından AK Parti’deki değişime, başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifinden iktidarın tarikatlarla ilişkisine kadar birçok başlıkta Ahmet Eşref Fakıbaba’nın sorularımıza yanıtları şu şekilde oldu:

-AKP istifa edip İYİ Parti’ye katılmanız kamuoyunda büyük yankı yarattı. Ayrılış sürecinizin ardından gelen tepkileri bugünden nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada çok mutluyum, çok rahatım. Sayın Genel Başkanla sürekli konuşabiliyoruz, problemleri tartışabiliyoruz. Arkadaşlarla çok uyum içerisinde çalışıyoruz. İnşallah seçimlerden sonra hem ülkenin hem de gündemin çok daha güzel olacağına inanıyorum. Bu inancımdan dolayı ve iyi bir ailede bulunmaktan dolayı mutluyum. İYİ Parti olarak seçimlerden sonra çok güzel şeylere imza atacağız.

“ANLATTIKLARIM KAALE ALINMADI”

-AKP’den ayrılma kararı zor bir karar mıydı?

Benim rahatsızlığım birdenbire gelişmedi. Genelde yerelde çok büyük rahatsızlıklarım vardı. Bunları çok iyi anlatmama rağmen pek kaale alınmadı. İnanın ben 2023’te aday olmayı düşünmüyordum. Meral Hanım’ı tanıdıktan sonra çok inandım ve onun teklifini kabul ettim. Şu anda da geçtiğim için çok mutluyum.

Fakıbaba kendisini tehdit eden kişinin adını açıkladı

“HUKUKUN OLMADIĞI YERDE İNSANLAR HUZURLU OLAMAZLAR”

-Ayrılma kararının birden olmadığını söylediniz. Kırılma noktanız var mı? AK Parti’de duramayacağınızı hissettiğiniz o kırılma anı ya da anları nedir?

Kırılma dediğim gibi bir anda başlamadı. Hukukun, adaletin olmadığı hiçbir yerde insanlar rahat ve huzurlu olamazlar. Ekonomi düzelmez. Bu bağlamda çok uyarılar yapmama rağmen bana göre, hukukun, adaletin bizim ilk yıllarımızda olduğu gibi işlemediğini gördüm. Bunun yanında eğitimle ilgili sağlıkla ilgili, özellikle dar gelirli insanların ekonomik yaşantılarıyla ilgili çeşitli eleştirilerim olmuştu. Ancak bunların içerisinde en önemlisi hukuk ve adaletti. Bunların kâle alınmadığını görünce, siyaseti bırakayım diye düşünürken Meral Hanım’la karşılaşınca fikrimden vazgeçti.

“PİŞMAN OLDUĞUM BİR ŞEY YOK”

-Peki geriye dönüp baktığınızda pişman olduğunuz bir şey var mı?

Düşünüyorum, pişman olduğum bir şey yok. Elimden geldiği kadar… 20 yıldan beri siyasetçiyim. Belediye başkanlığım, milletvekilliğim, bakanlığım içinde hep iyi niyetli ve samimi olarak, halkı nasıl mutlu edebiliriz, refah seviyesini nasıl yükseltebiliriz diye çalışmalarım oldu. Siyaseti çok seven bir kardeşinizim. Mutlaka yanlışlıklar olabilir, insanız ama pişman olacağım bir şey olduğunu düşünmüyorum.

“KEŞKE 3 Y DEVAM ETSE, AK PARTİ’DEN AYRILMAMIŞ OLSAYDIM”

-Meral Akşener ile tanışmanıza vurgu yaptınız. Bu süreçte “keşkeniz” Akşener ile geç tanışmak mı? “Keşke daha önce tanışsaydım” diyor musunuz?

Keşkem şu var; biz 3 Y (Yoksulluk, Yolsuzluk ve Yasaklar) ile yola çıktık. O 3 Y devam etse, hiç AK Parti’den ayrılmamış olsaydım. 3 Y devam etseydi bana göre İYİ Parti de olmazdı. Yüzde 55’lerle iktidarımız devam ederdi. Yolsuzluğun olduğu yerde yoksulluk vardır. Yolsuzluğun olduğu yerde yasaklar vardır, yozlaşma, adaletsizlik, hukukun olmayışı vardır. Biz AK Parti’nin fabrika ayarlarını devam ettirebilmiş olsaydık… 20 yıl emek verdik, kolay mı? Böyle bir şeye gerek kalmazdı.

“RAHATSIZLIKLARIMDAN RAHATSIZ OLAN MUTLAKA ARKADAŞLARIM VARDIR”

-Siz rahatsızlığınızı ayrılarak gösterdiniz. AK Parti içerisinde sizin gibi rahatsız olup ayrılmak isteyen başka isimler var mı? Ya da siz ayrıldıktan sonra, “İyi yaptın, keşke biz de yapabilsek” diyen oldu mu?

Beni arayıp da “İyi yaptın, keşke biz de ayrılsak” diyen olmadı. Ama benim bu rahatsızlıklarımdan rahatsız olan mutlaka arkadaşlarım vardır. Ama bunların sayısı nedir, neyin nesidir onu bilemem.

“SİSTEMİN YANLIŞ OLDUĞUNU ŞAHSEN GÖRDÜM VE YANILDIK”

-İYİ Parti’nin ve Altılı Masa’nın ortak söylemi ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem.’ Siz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi sürecinde AK Parti saflarında, bu sistem için oy talep eden konumdaydınız. Geriye dönüp bakınca ne yanlış yapıldı, ne eksik oldu?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ben de çalıştım, oy verdim, oy istedim. Biz şunu düşünüyorduk; Başkanlık Sistemi’nde yasama, yürütme ve yargı, yani güçler ayrılığı çok daha etkin bir şekilde kullanılacak. Ama maalesef öyle olmadı. Zaten en fazla kırılmamın olduğu dönem de bu Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nden sonraydı. Hızlı bir şekilde sorunlar çözülecek, herkes daha mutlu olacak diye düşünürken şimdi devlet dairesine gidiyorsunuz, bir evrakı veriyorsunuz, bir evrakın bir iki ayda cevabını almanız mümkün olmuyor. Öyle bir hantallaştı ki… Sistemin yanlış olduğunu şahsen gördüm ve yanıldık. Bir de güçler ayrılığı dedik, bunlar güçler birliği haline dönüştürüldü. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçmek gerektiğine, zaruret olduğuna şu anda ben de inanıyorum.

Fakıbaba resmen İYİ Parti’de! Rozeti Akşener taktı

“BEN KÜSKÜN DEĞİLİM”

-Seçime az bir süre kaldı. Seçim sonuçlarına dair öngörünüz nedir?

İYİ Parti’nin büyük bir sürpriz yapacağını düşünüyorum. Patlama yapacağız. Yüzde 15,16, 18 deniyor olsa da çok farklı. Sokaktayız, bunu görüyoruz. İnşallah çok büyük patlama yapacağız ve ülkeyi yöneteceğiz.

-Küskün AK Partililer diye bir seçmen grubu var. Sizin için de AK Parti’ye küskün diyebilir miyiz?

Ben küskün değilim. Kendi rızamla AK Parti’nin politikalarını beğenmediğim için köşeme çekilmişim, fakat daha sonra inandığım için bir partiye geldim ve mutluluk duyuyorum.

-Peki bu küskün seçmen kitlesi nereye yöneliyor?

Esasında partisine küskün olan seçmenlere baktığımızda ikinci adres İYİ Parti. Anketlerde bunun çıkması, yarınki başarımızda bunun hiç de sürpriz olmadığını gösteren önemli verilerden.

“DOĞRU ADAYI BULACAĞIZ”

-Seçimlerin en önemli gündem maddesi Altılı Masa’nın çıkartacağı ortak cumhurbaşkanı adayı. Masaya adayın belirlenemediği üzerinden eleştiriler getiriliyor. Adayın belirlenmesinde geç mi kalındı?

Geç olup olmadığını anlamak için geriye dönüp bir bakmak lazım. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu seçimlere iki ay kala açıklanmıştı. Sayın Muharrem İnce de seçimlere bir buçuk ay kala açıklanmıştı. Daha seçimlere altı ay var. Bir buçuk yıldan beri Türkiye’nin gündemini değiştirmek için “adayınız kim”, “adayınız kim” diye herkes bağırıp çağırıyor. İktidar bunu istiyor ki ne olacağını anlasın, bel altı vurulsun diye. Bence Altılı Masa en doğru kararı verecektir.

-“Şöyle bir aday olmalı” diyerek gözünüzü kapattığınızda, gözünüzün önüne nasıl biri geliyor?

Doğru adayı bulacağız. Türkiye’de doğru aday, Altılı Masa’da doğru aday çok var. Gözümü kapattığım zaman, samimi, dürüst, adaletli, demokrat, geçmişi pırıl pırıl olan Altılı Masa’da liderler var, Türkiye’de de var.

“ARKADAŞLARIN ÇOK BÜYÜK KISMI EVET DENİLMESİ KARARI VERDİ”

AKP iktidarı başörtüsüne dair anayasa değişikliği teklifini Meclis’e getirdi ve muhalefetin tutumu merakla bekleniyor. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin Genel İdare Kurulu toplantısının ardından eğilimin “evet” yönünde olduğunu açıkladı.

O toplantıda ben de vardım. Arkadaşların çok büyük kısmı bu konuda “Evet” denilmesi gerektiğine karar verdiler. Sayın genel başkan çok demokrat bir insan. Her konuda bizim fikirlerimizi alır. O fikirlere göre hareket edeceğine inanıyorum.

-Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var mı?

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu böyle bir şeyi gündeme getirdi. İktidar da bunu seçim aracı olarak kullanmak için sahiplendi. Oysa ne Kılıçdaroğlu’nun yasalaştırma sözüne gerek vardı… İnsanlar özgürce istediği kıyafeti giyebiliyorlar. İş bu yere geldikten sonra İYİ Parti olarak bir cevap vermemiz gerekirdi. Parti sözcümüz gereken cevabı verdi.

“BİR MÜSLÜMAN OLARAK BENİ DE ÇOK ÜZER”

-Altılı Masa’nın onay vermesi halinde 400 milletvekiline ulaşıldı ve anayasada değişiklik yapıldı diyelim. Meclis’ten geçse dahi Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna toplum karar versin” diyerek değişiklik teklifini referanduma götürebilir. Bu durum ne yaratır?

Sayın cumhurbaşkanının öncesinde vatandaşlarına açıklaması lazım. Zaten referandum sandığını koyacaksa hiçbir samimiyet yok demektir. Sadece dindar insanları siyasete alet etmek anlamına gelir. Bu da bir Müslüman olarak beni de çok üzer.

“HİÇ İYİ SINAV VERİLMEDİ”

-6 yaşındaki çocuğa istismar olayı bir haftadır ülke gündeminde. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaklaşık 10 gün sonra konuştu ve sözleri tepkiyle karşılandı. İktidar bu süreçte nasıl bir sınav verdi?

İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Bu bir bebek. Devletin bunu çok iyi incelemesi lazım. Bu ne vicdana ne ahlaka ne dine ne insanlığa, hiçbir şeye uymayan bir olay. Tam suç örgütü gibi. İçerisinde doktoru var, memuru var, anne var baba var. Bunların derhal araştırılıp insanların vicdanının bir nebze rahatlatılması gerekiyor. Bu evlilik falan değil. 6 yaşında, 13 yaşında bir çocuğun evliliği mi olur? Hızlı bir şekilde suçlular kimse tespit edilmeli ve adalet karşısına çıkmaları gerekiyor.

Bütçe görüşmelerinde Aile Bakanı Derya Yanık’ın söz konusu olaya dair sözleri de çok tepki topladı. 2020 yılından bu yana yaşananları bildiklerini belirten Bakan Yanık’ın istifa etmesi çağrıları da dile getiriliyor.

Bana göre hiç iyi bir sınav verilmedi. İki yıldan beri biliniyor. Derhal ve en hızlı bir şekilde bu olayın aydınlatılması gerekiyordu. Ben asalım, keselim demiyorum. İlk anda duyduğumda, “Bunları idam etmek lazım” dedim ama hızlı bir şekilde yargılamanın yapılması gerekiyor. Ben Bakan olmuş olsam, hızlı bir şekilde adaletin hızlandırılması adına, dosyanın en öne alınması adına çok hızlı hareket ederdim. Bence Sayın Bakan burada hatalı. Burada ihmal de değil. Allah korusun eğer kasıtlı bir gizleme ise, örtme ise çok daha ağır bir suç.

“DÜRÜST TARİKATLAR DA VAR”

-Bu cinsel saldırı sonrası iktidarın tarikatlarla ilişkisi de gündeme geldi. Bugünkü iktidarda tarikatlar güçlü mü?

Çok samimi, dürüst tarikatlar da var. Bu işi sadece ticaret amacıyla kullanan, güç gösterisi haline getiren tarikatlar da var. Bunu devletin çok iyi denetlemesi lazım. Bana göre cemaatler ve tarikatların çok iyi denetlenip, ticari işlerde olmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Ben Urfa’da çok iyi tanıyorum; çorba ekmekle tarikat liderliği yapan kişiler de var, çok lüks yaşamın içerisinde olanlar da var. Din israfla, lüksle beraber olamaz. “Ben iyi bir tarikatım” diyen insan olsam, “Tarikatım adına gelin beni denetleyin” derim. “Benim her şeyim açık, şeffaf, kazancım nereden geliyor belli” derim.

“SÜRPRİZ YAPACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Urfalısınız. AK Parti’nin aday göstermemesi üzerine seçimlere bağımsız girip belediye başkanı seçildiniz. İYİ Parti’ye katılmanızın ardından seçimlerde Urfa’da nasıl bir durum açığa çıkacak? Hedefiniz nedir?

Urfalı hemşerilerim bana inanır. Ben de onlara inanırım. Samimiyet çok önemli. Siyasetçi halkın hizmetkarıdır. Bunu söylerken laf olsun diye söylemiyorum. Başhekimliğimden beri Urfalı hemşerilerim de bu sözümün gerçek olduğunu bilirler. Yine karar verecek olan hemşerilerimizdir ama oyumuzun çok yükseleceğine, sürpriz yapacağımıza inanıyorum.

‘ZORLAMAYA RAĞMEN SAYI ÇOK AZDI’

-Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Urfa’da miting yaptı. Siz önceki mitingleri de biliyorsunuz. Bunun bir farkı var mıydı? İktidar ne umdu ne buldu?

2003’leri, 2010’ları hatırlıyorum. Havalimanından miting alanına kadar büyük bir kalabalık olurdu. Karşılayanlar canla başla, gözlerinin içi gülerek, dokunmak için toplanıyorlardı. Ne camilerden anons yapılırdı, ne öğrenciler çağrılırdı ne de memurlara katılım zorunlu olurdu. İnsanlar özgürce, kendi gönüllerince sayın Başbakan’ı görmeye gelirlerdi. Ama bu sefer öyle olmadı. Çevre kentlerden otobüsleri görüyorsunuz. Bu kadar masrafa gerek yok, bunlar kamu kaynağı. Çok büyük bir zorlamayla yapılan miting oldu. Eski mitingler ile yeni miting fotoğraflarını karşılaştırdığınızda, bu kadar zorlamaya rağmen sayının çok az olduğunu hemen fark ediyorsunuz.

-Urfalılar küskünler mi?

Küskün mü değil mi ona benim karar vermem doğru olmaz. Eski bir motivasyonun olmadığının belirtisi. Sıkıntı olduğu açık.

“NEBATİ BAKAN OLMADAN SIKINTILAR BAŞLAMIŞTI”

-Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Urfalı bir siyasetçi. Ekonomik sorunlara değindiniz, Bakan Nebati görevdeyken bu sorunları ona aktarma fırsatı yakalamış mıydınız?

Sayın Nebati Bakan olmadan sıkıntılar başlamıştı. Çok fazla kâle alınacağını tahmin etmediğim için fazla bir irtibatımız olmadı. Hükümetin başarısı, bakanların başarısı Türkiye’nin başarısıdır. Ben başarılı olmasını gerçekten çok isterim. Dün EYT soruldu, sanki hiç duymamış gibi ilgisiz karşıladı, beni çok üzdü. Milyonları kâle alır şekilde cevap vermesini beklerdim. “Asgari ücretliye de, memura da, emekliye de ne verilse haklarıdır. Dar gelirliye, fakir fukaraya vermek bereket getirir” dedi. Eğer biz burada memuru, emekliyi, asgari ücretliyi sadakaya muhtaç ettiysek çok üzücü bir olay. Beyninin arkasında yatanın bu olduğu çok belli. Emekliler ağlıyor, asgari ücretliler perişan, memurlar da aynı durumda. Türkiye’nin geldiği manzaraya baktığınız zaman çok kötü durumda olduğunu görüyorsunuz. Şu anda bunu değiştirmek adına mücadele ediyorum.

“VATANDAŞIN DA KAZANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

-İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı olarak partide görev alıyorsunuz. Bundan sonraki çalışmalarınız nasıl devam edecek?

Meral Hanım örnek bir lider. Biz de onun yanında çalışma arkadaşları olarak her şeyimizle insanlara da örnek olmamız lazım. 2023 seçimlerinden sonra sadece ve sadece siyasetçiler, ailesi, damadı, kızı, oğlu, akrabası değil vatandaşın da kazanması gerektiğini düşünüyorum. İYİ Parti’de bu düşüncede çok arkadaşımız var. Ben onun için çok mutluyum. Tecrübelerimiz var. Doğru düşüncelerinizi kabul ettirmek çok önemli. Bu düşünceleri kabul ettirebileceğimiz bir yerde olduğumu düşünüyorum.

“AKP’NİN EN BÜYÜK BAŞARISIZLIĞI SİSTEM KURAMAYIŞI”

Sosyal bir devletin birinci görevi, konut işini, öğrencilerin yurt sorununu çözmek gerekir. Gençlere bakıyorsunuz umutsuz. “8 kişilik odada yaşamak mümkün değil” diyorlar. Temizlik yok, hijyen yoksa burada yöneticilerin kabahati var. 3 Y, “Yolsuzluk, Yoksulluk, Yasaklar” diyoruz. Bir de yozlaşma başladı. Herkes yozlaştı. O yurt müdürü utanmıyor mu? Neden dikkat etmiyor? Yozlaşma her kurumda oldu. Biz kurumsallaşamadık. Devlet kurumsallaşamadı. En önemli problemlerden birisi de bu. Birisi geliyor sistem kuruyor, birisi geliyor o sistemi değiştiriyor. Bana göre AK Parti’nin en büyük başarısızlığı sistem kuramayışı. Kurumsallaşamamasındandır.