Faiz işe yaramadı, Dolar yeniden 8 lira

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 12:50 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 1:20 pm

Dolar/TL Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz kararı sonrası 7.51 seviyesine kadar gerilemişti. Dolar yeniden 8 lira seviyesine yükseldi. Türk kargo gemisine yapılan baskın TL’de değer kaybını bir nebze tetiklerken, lokallerin doların düştüğü seviyeleri alım fırsatı olarak görmesi kurda yaşanan yükselişi hızlandırdı. Euro/TL de 9.50’nin üzerine çıktı. Peki dolar neden yeniden yükseldi?

Faiz kararı sonrası düşüşe geçen Dolar son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından yeninden yükselişe geçerek 8 lirayı aştı. An itibarı ile dolar 7,96 seviyesinden işlem görüyor.

DOLAR YİNE NİYE YÜKSELDİ? MAHFİ EĞİLMEZ AÇIKLADI

Ekonomist Mahfi Eğilmez kendisine ait sosyal medya hesabından doların yeniden yükelişe geçmesi hakkında açıklama yaptı. Mahfi Eğilmez açıklamasında “Ne oldu da kur yükseldi? Düşerken ne olduysa şimdi tersi olduğu için yükseldi. Faiz artırıldığı halde niçin böyle oldu? Faiz artışı tek başına kur sorununu çözmez. Asıl olan riskleri düşürmektir. Risk yaratmaya devam edersek kur da yükselmeye devam eder.” dedi.

Dolar, altın ve euro hızla tırmanışa geçti

Kısa vadeli borçlanmaya yönlenme Hazine’nin iç borç stokunun ortalama vadesini 10 yıllık ihraçları bıraktığı dönemdeki 4.2 yıldan 2.8 yıla kadar düşmesine neden oldu. Bu seviye 2012 yılından beri en düşük oldu. QNB Finansbank’ın raporunda “10 yıllık tahvile gelecek talep miktarı, yabancı yatırımcı ilgisi açısından gösterge olacak” denildi.

Gösterge 10 yıllık tahvil genel olarak hem yerli hem de yabancı portföylerinde bulunsa da daha çok yabancılar tarafından tercih ediliyor.

Yabancı yatırımcılar Hazine’nin TL cinsi borçlanma piyasasındaki payını bir kaç yılda %20-25 seviyesinden %3’lere doğru azalttı. Bu düşüşte doğru para politikasının uygulanmasına ilişkin endişeler rezerv satışları ve güven belirleyici oldu.

Berat Albayrak’ın sürpriz istifası sonrası ise yabancı yatırımcılar Türkiye pozisyonlarını uzun bir aradan sonra artırmaya başlamış durumda.

ALBAYRAK GİTTİ YABANCI YATIRIMCI GELDİ

TCMB verilerine göre hisse ve tahvil piyasasına Albayrak istifası sonrası haftada yabancı yatırımcılar yaklaşık 910 milyon dolar giriş yaptı. Bu giriş TCMB verilerine göre Ağustos 2017’den beri en büyük giriş oldu. Kümülatif verilere bakıldığında yılbaşından bugüne yaşanan yabancı çıkışı da 13.5 milyar dolar civarından 12.7 milyar dolara geriledi.

Dolar/TL ekonomi yönetiminde yaşanan değişim öncesi işlem 6 Kasım’da gördüğü 8.58 zirvesinden 7.5’li seviyelere kadar geriledikten sonra yükselişe geçti.

Bu defa kim bakacak! Dolar yeniden yükselişe geçti