Fahrettin Koca’nın teminatı tutmadı! Aşıdaki bilinmezlik devam ediyor

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 7:44 am - Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe 7:44 am

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılamadan önce verdiği günlük 1 buçuk-2 milyon aşı teminatına henüz ulaşılamadı. CHP’li Emir ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Koç, günlük aşılama hızının 600 binlerden 120-130 binlere kadar düştüğünü belirtiyor.

 

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, günlük vaka sayısı her geçen gün artarken aşılama hızı günden güne düşüyor. Uzmanlar, bir an önce aşılama hızının artırılması gerektiğini vurguluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Aralık 2020 tarihinde “Günde ortalama 1 buçuk hatta 2 milyon aşıyı yapma imkânımız var” demişti; ancak günlük aşılama hızı hiçbir zaman bu sayılara ulaşamadı.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç, en fazla aşı yapılan günde bile 600 bin doz Covid-19 aşısı yapıldığına dikkat çekiyor. Günlük aşılama oranının son günlerde 120-130 binlere kadar gerilediği belirten Koç, “Aşılamada hâlâ 65 yaş altına inemedik. Sorunlar çözülürse rahatlıkla günde 500-600 bin doz aşı yapabiliriz. Hatta biraz zorlayarak aşılama rakamını günde 1 milyona kadar çıkarabiliriz” diyor.

‘YARIN GELİN’ DİYORUZ

Koç’a göre sorun, aşı lojistiğinde yaşanıyor. Aile sağlığı merkezlerine ve hastanelere yeteri kadar aşının ulaştırılmadığını vurgulayan Koç, şu ifadeleri kullanıyor:

“Örneğin bir aile sağlığı merkezinde 40-50 aşı randevusu alındıysa, o merkeze 30 -40 aşı gönderiliyor. Diğer şehirlerden de bu tür bilgiler geliyor ama bu durum daha çok İstanbul’da yaşanıyor. Aşı bittiğinde randevu alarak aşı olmaya gelen yurttaşlara ‘yarın gelin’ demek zorunda kalıyoruz. Bazen randevu sisteminde randevular dolu görünüyor ve bu yüzden yurttaşlar randevu alamıyor. Zaten Sağlık Bakanlığı’nın 182 numaralı çağrı merkezine de ulaşılamıyor.”
Bakan Koca’nın “Bundan sonra gelen aşıları açıklamayacağız” şeklindeki sözlerini de hatırlatan Koç, “Aşı geldi mi gelmedi mi, o da belli değil” diye konuşuyor.

NEDENİ AŞI YETERSİZLİĞİ

CHP Milletvekili Dr. Murat Emir ise Bakan Koca’nın uzunca bir süredir Covid-19 aşılarına ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığını belirterek, şunları söylüyor: “Aşı tedariki konusunda birçok açıklama yaptılar. Onlara inanacak olsaydık elimizde en az 50 milyon, hatta 100 milyon doz aşı olmalıydı. Günde ortalama 120 -130 bin doz aşı yapabiliyoruz, bu oranın düşük olmasının en büyük sebebi de aşı yetersizliği. Biz ısrarla ‘Aşıyı tek bir yerden almayın, çaresiz bırakırsınız insanlarımızı’ dedik. Diğer aşılar için de görüşüyorlardı ama bir gelişme olmadı.”