Fahrettin Koca’nın görevi bırakmasının perde arkası: Torpil isteyen milletvekilleriyle arası açıldı

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 8:38 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 8:38 am

Gazeteci Barış Pehlivan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görevden affını istemesinin perde arkasını yazdı. Koca’nın randevu ve uyumsuzluk sorunu olduğunu aktaran Pehlivan, atamalar nedeniyle torpil isteyen milletvekilleriyle de arasının açık olduğunu dile getirdi.

Kabine’de beklenmeyen iki değişiklik yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Murat Kurum, Mehmet Özhaseki’nin görevden affını istemesi üzerine yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevine getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da görevden affını isteyen bir diğer bakan oldu. Koca’nın yerine Sağlık Bakanlığı görevine Kemal Memişoğlu getirildi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Pehlivan Koca’nın affını istemesinin nedenlerini bugünkü yazsında şöyle sıraladı:

“2023 seçimlerinden aylar önce bu köşede özetle şunu yazmıştım:
‘Fahrettin Koca yoruldu siyasetten. Hatta kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gizli bir buluşma da gerçekleştirdi. Zira 2023 için listelerde olmayı arzulamadığını, söyledi.’

Koca’nın o zamanki ‘af’ talebi kısmen kabul oldu. Milletvekili yapılmadı ama Sağlık Bakanlığı’nda kaldı.

Peki, ne oldu da şimdi Sağlık Bakanlığı koltuğuna Kemal Memişoğlu oturdu?

İktidar kanadında iki farklı açı hâkim.

Bir kaynağım şu gerekçeleri sayıyor Fahrettin Koca’nın gidişi için:

– Son süreçte hastane randevuları çok aksıyordu. Bakan Koca bu aksaklığı kabul etmek yerine, sürekli savunma yapıyor; özeleştiri beklenirken inatlaşmaya giriyordu.

– Uyumsuzluk artmıştı. Misal, kabinede “sokak köpekleri” meselesi konuşulduğunda şerh koymadı. Ancak sonra aksi yönde bir açıklama yaptı.

– Atamalarda doğru bir çizgi izledi. Referanslardan ziyade liyakate baktı. Ama bu tavrı da özellikle torpil isteyen milletvekilleriyle arasını açtı.”

Fahrettin Koca ve Özhaseki’nin istifalarının perde arkası

 

Kaynak: TELE1