Bakan Koca: Türkiye, koronavirüsle mücadelede ikinci döneme geçti

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2020 Çarşamba 6:04 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2020 Çarşamba 7:53 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Türkiye’nin koronavirüs mücadelesinde ilk dönemi tamamladığını belirten Bakan Koca, koronavirüs tehdidinin ortadan kalkmadığının altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Fahrettin Koca, “Türkiye’miz koronavirüs mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Bu hafta önemli bir gelişme daha oldu. İyileşen hasta sayımız, koronavirüs vaka sayısını aştı” dedi. Bakan Koca, bu hafta sonu 31 ilde sokağa çıkma yasağının devam edeceğini bildirdi.

“Marketlerde bile sosyal mesafe uygulanmıyor, AVM’lerde bu çok daha zor!”

MASKE SATIŞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Erdoğan, geçtiğimiz günkü kabine toplantısının ardından daha önce satışını yasakladığı maskelerin yeniden satışa sunulacağını söylemişti. Bakan Koca, maske satışıyla ilgili de, “Maske satışında tavan fiyat uygulanacak. Maskeler eczanelerden, marketlerden ve medikal mağazalardan satın alınabilecek. Maske fiyatı en geç cuma günü açıklanacak” dedi. Koca, maske satışıyla ilgili şunları kaydetti:

“Maske konusu özellikle yeni bir normalleşme sürecine giriyoruz; yani bu sürecin ikinci dönemi. Bizim kontrollü sosyal hayat olarak tanımladığımız bu dönem. Bu dönemde daha bir normalleşme kısıtlı da olsa serbestliğin de olsa bu dönemde maskeye ihtiyacın daha fazla olacağını biliyoruz. Bizim daha çok özellikle eczaneler üzerinden 30-65 yaş dönem için 10 günde bir 5’li paket ücretsiz uygulamamız vardı. 39 küsur milyon kişiye mesaj gitti ve dağıtım yapıldı. Şu ana kadar 160 milyonu buldu maske sayısı. İhtiyacı daha fazla olabilecek vatandaşımız olacak bu dönemde. Evde kalmayıp kısıtlı serbestliğin olduğu ihtiyacı daha fazla olabilir. Gidermek anlamında yüksek bir fiyat olmamak kaydıyla, taban fiyatı belli olan dönem olacak. Bununla ilgili ayrıca buna ilave olarak yani ücretsiz mesaj da gönderip verdiğimiz maskeler dışında vatandaşın ihtiyacı olduğunda maskeye erişebilmek için market, eczane, medikal marketlerden alabilmelerin önü açıldı. Yarın en geç Cuma günü itibarıyla Ticaret Bakanlığımızın bununla ilgili açıklaması olmuş olacak.

Reçeteyle düzenlenen bu maskeyi vatandaşımızın kullanmasını önermediğimiz sağlık çalışanların ve özellikle hekimlerin kullandığı maske, bu sadece eczanelerde satılıyor, bunda sorun yok oralardan alınabilir.

Bakanlıktan 14 maddelik berber genelgesi

29 NİSAN: BİRİNCİ DÖNEM GERİDE BIRAKILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

– Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarih 11 Mart’tı. O tarihte dünyada hastalığın yayıldığı sınırlı sayı ülkede 119 bin 132 toplam vaka sayısıydı. Vaka sayıları önlenemez şekilde devam etti. Dünyada salgının hızı kesilebilmiş değil. Türkiye’de ise, vaka sayısı 4 hafta içinde en üst düzeye ulaştı ve inişe geçti. 11 Nisan 33 bin 170 kişiye test yaparak 5 bin 138 vaka tespit ettik. Bu bir günde en çok vaka tespit ettiğimiz tarihti. 29 Nisan’da test sayımız 43 bin 498’e ulaştı.

– 29 Nisan koronavirüsle mcüadelede birinci dönemi geride bıraktığımız tarihtir. Dün itibarıyla iyileşen vaka sayısı ile toplam vaka sayısı arasındaki fark azalıyor. İçinde bulunduğumuz hafta önemli gelişme daha oldu. İlk kez iyileşen hasta sayımız mevcut koronavirüs hasta sayısını aştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Kocayı korkutan görüntü!

‘İKİNCİ DÖNEMİN İLK GÜNLERİNDEYİZ’

– Tanı ve tedavideki başarı salgını kontrol altına aldığımızın kanıtlarıdır. Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalara gidebiliriz. Şu anda koronavirüsle mücadelemizin ikinci dönemin ilk günlerindeyiz.

Bu ikinci dönemde başarı yine bazı koşullara bağlıdır; tedbir alma, tedbirlere uymak başarının garantisidir. Tedbirsiz davranmak koronavirüs tehdidinin ortadan kalktığını varsaymaktadır. Tedbir zorunludur; çünkü tehdit devam etmektedir.

-Hiç tanımadığınız bir taşıyıcıdan virüs alabiliriz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmedi. Eviniz hala en güvenli ortamdır.

‘KONTROLÜN KAYBI İKİNCİ DALGANIN DAVETÇİSİ OLACAKTIR’

-Kontrollü sosyal hayat hastalıkla mücadele de 2. dönemin stratejisidir. Özgür ama tedbirli bir hayat tarzına geçiyoruz. Kontrolün kaybı ikinci dalgalanmanın davetçisi olacaktır.

‘TEHDİT ORTADAN KALKMIŞ DEĞİL’

– Türkiye’de salgın mevcut şartlarda kontrol altına alınmıştır. Haziran’a ilişkin öngörülerimiz daha da somuttur. Koronavirüs tehdidi ortadan kalkmış değil. Bu son taşıyıcının izolasyonu, tedavisi ile mümkündür. Risk uzun süre devam edecek.

– Koronavirüs 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bütün dünyayı aynı anda ilgilendiren bir olaydır. Bu olay bile meselenin büyüklüğünü ortaya koymaktır. Bu sebeple 2020 öncesi anlamında normal hayata dönüş fikri bütün dünyada yanlış bulunmaktadır.

LİGLER: KARARI TFF VERECEKTİR

Sağlık Bakanı Koca, TFF’nin ligleri Haziran ortasında devam ettirme kararıyla ilgili ise “Dün bir görüşmemiz oldu sayın Başkanımızla. Bununla ilgili bir açıklama da yapmıştık. Orada da net ifade etmeye çalışmıştım. Özellikle futbol hassas bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren bir alan ve burada kararı vermesi gereken federasyonun kendisi olduğunu özellikle ifade etmiştim. Federasyonun özgür iradesinin kararını verebileceğini, bakanlık olarak asla öneri, yaklaşım ve katkıda bulunmak istemediğimizi ifade etmiştim. Bugün yapılan açıklamalarda gördüğümüz şeklinde şu dönemde federasyonun sağlık kurulunun olduğunu biliyoruz. Sağlık kurulunun bu süreci nasıl yönetmeleri gerektiğiyle ilgili bir çalışma olduğunu biliyoruz. Özgür, kendi iradeleriyle kararı federasyon zaten verdi, dolayısıyla bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. Sağlık kurulu bu anlamda almış olduğu kararlar, tedbirler noktasında federasyon bu kararı alabiliyorsa karar kendisidir, sorumluluk da bu anlamda federasyonundur” diye konuştu.

AVM’LERDEKİ İŞLEYİŞ

Bakan Koca, 11 Mayıs’ta açılması kararlaştırılan alışveriş merkezlerindeki işleyişle ilgili de, “AVM’lerdeki restoranlar ve kafeler açılmayacak. Eskisi gibi hiç kimse istediği gibi AVM’ye gidemeyecek. Rehberler yayınlanacak” açıklamasında bulundu.

AVM’lerin açılış ve kapanış saatleri belli

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bakan Koca, bir muhabirin “Kontrollü sosyal hayat döneminde sokağa çıkma yasağı olacak mı?” sorusuna “Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı sürüyor. Önümüzdeki dönem için karar alınınca açıklanacak. Biz sürmesinden yanayız” şeklinde yanıt verdi.