Fahrettin Koca: Bundan sonra vatandaşımız enfeksiyon hissederse maske takmalı

Yayın tarihi: 27 Nisan 2022 Çarşamba 12:20 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2022 Çarşamba 1:09 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kapalı alanda maske zorunluluğunun kalkmasına ilişkin, “Bundan sonraki süreçte bulaş riskinde maske takmak alışkanlık haline gelmeli” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Koca’nın açıklamalarının satır başları şöyle;

Dün itibarıyla gelinen noktada Bilim Kurulu en son toplantısını yapmış oldu. Cumhurbaşkanımız açıkladılar, sadece ulaşım ve sağlık kuruluşlarında vaka sayısı binin altına inene kadar olmak üzere maske kullanımı, onun dışında hiç bir alanda maske kullanımı olmayacak şeklinde açıklama olmuştur. Bunun içine uçaklar da, eğitim de, kapalı alanlar olmak üzere bütün kurumlar girmiş olur.

“BİR VATANDAŞIMIZ HERHANGİ BİR ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU SEMPTOMU HİSSEDER DURUMDA OLURSA BİR BAŞKASINA BULAŞTIRMAMAK İÇİN MUTLAKA MASKESİNİ TAKIYOR OLMALI”

Bu dönemde özellikle salgın bize şunu gösterdi. Biz maskenin koruyucu olduğunu yeri geldiğinde bir enfeksiyon durumu söz konusu ise bir başka kişiye bulaştırmayı önlediğini artık biliyoruz. Pandemi sonrası dönemde de bu alışkanlığın devam etmesi gerektiğini biliyoruz. Bundan sonraki süreçte normal yaşamımızda herhangi bir vatandaşımız herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu semptomu hisseder durumda olursa bir başkasına bulaştırmamak için mutlaka maskesini takıyor olmalı, bu bizim için bir alışkanlığımız olmalı.

Bunun dışında en riskli olan yaş grubu ileri yaş ve ek hastalığı olan yani kronik hastalığı olan ileri yaş kişilerden bahsediyoruz. Şu an vefat eden kişilerin ortalama yaşı 78 oldu. O nedenle ileri yaş olan büyüklerimizi korumak için bizim dikkatli olmamız herhangi bir enfeksiyon belirtisi varsa mutlak maskeli olmamız, büyüklerimizin de kronik hastalığı olanların da kapalı kalabalık riskli olan alanlara girdiklerinde mutlak maskeli olmalarını önemsiyoruz.

Fahrettin Koca: Koronavirüsü zihnimizden çıkarma zamanı gelmiştir