CHP’nin Giresun raporunda çarpıcı detaylar: Facia bağırarak geldi

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2020 Cuma 7:35 am - Güncelleme: 28 Ağustos 2020 Cuma 7:46 am

Giresun’da 9 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketini incelemek üzere bölgeye giden CHP heyeti, incelemelerindeki tespit ve önerileri raporlaştırdı. Raporda, “Erdoğan’ın sözünü ettiği ‘yıkılması gereken köprü’, zamanında kaldırılmış olsaydı, şiddetli yağmur Dereli’yi vurmayacaktı”, “Facia bir kez daha bağırarak geldi” tespiti yapıldı.

CHP genel başkan yardımcıları Seyit Torun ve Ali Öztunç’un başkanlığında, milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Necati Tığlı, Emine Gülizar Emecan, Neslihan Hancıoğlu, Barış Karadeniz, Mustafa Adıgüzel, Kemal Zeybek ve Kadim Durmaz’ın da yer aldığı CHP heyeti, Giresun’da 9 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından sahada yaptıkları incelemeleri raporlaştırdı.
Hazırlanan rapor CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulurken, yapılan tespitlerde, “Facia bir kez daha bağırarak geldi” ifadesine yer verildi.

241 DÜKKÂNIN 221’İ YOK

Cumhuriyet’ten Mahmut Ilıcalı’nın haberine göre, sel felaketinden en büyük zararı Dereli görürken, ilçedeki 241 esnafın 221’inin dükkânı tamamen yok oldu. Pek çok kamu binası zarar gördüğü felakette, Doğankent ilçesinde ise 32 işyeri ile 1 ticari taksi etkilendi, Yağlıdere ilçesinde 6 işyeri kullanılamaz hale geldi.

ÜST ÜSTE KÖPRÜLER

Raporda Dereli’deki selin nedeni, ilçe girişindeki iki köprünün üst üste yapılmış olması olarak gösterildi. Eski köprünün hemen üstüne, bir süre önce, yeni bir köprü yapıldığı belirtilen raporda, eski köprünün kaldırılmadığı, dağdan dereye gelen şiddetli yağmurun üst üste iki köprünün olduğu alanda biriktiği belirtildi. Sel ile gelen ağaçların baraj etkisi yarattığına dikkat çekildi.

‘ERDOĞAN’IN ‘YIKILMASI GEREKEN’ DEDİĞİ KÖPRÜ ZAMANINDA KALDIRILSAYDI BU FELAKET YAŞANMAZDI’

Yağmur suyunun şiddetini artırmasından sonra bu köprülerden eski olanın dayanamayarak yıkıldığı vurgulanan raporda, biriken sel suyu, baraj kapağı açılır gibi şehir merkezine girdiği ve ve önüne gelen her şeyi yıkıp götürdüğüne dikkat çekildi.

“Yeni köprüyü yapan hükümet, eskisini kaldırmadığı için bu facia yaşanmış” denilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği “Yıkılması gereken köprü” sözü hatırlatılarak, “Şayet zamanında bu köprü kaldırılmış olsaydı şiddetli yağmur Dereli ilçesini bu kadar vurmazdı. Kayıpların çoğu da Dereli ilçesinde yaşanmış” ifadesine yer verildi.

‘MENFEZİN ALTI OCAK İŞETMECİLERİ TARAFINDAN BOŞALTILDI’

Tirebolu ile Doğankent ilçeleri arasındaki Harşit Vadisi’nde bulunan menfezin sel nedeniyle çökmesi, 5 askerin şehit olmasına neden olduğu belirtilen raporda, dereden 25-30 metre yüksekteki menfez, sel suyunun 30 metrenin üstüne çıkması nedeniyle çöktüğü, menfezin alt kısmındaki çakıl ve kum, ocak işletmecileri tarafından yıllardır alınınca boşaldığı belirtildi.

BİR YIL ÖNCE GÜÇLENDİRME BAŞVURUSU

“Menfezdeki bu durumu tespit eden CHP’li il genel meclisi üyesi Ömer Cebeci, 4 Temmuz 2019’da, il genel meclisi başkanlığına dilekçe vererek burada inceleme yapılmasını ve bu menfezin güçlendirilmesini istemiş” denilen raporda, AKP’li il genel meclis başkanı Ahmet Şahin bu dilekçeyi işleme koymamış sadece bilgi amaçlı olarak üstüne, “Vali Bey AFAD’a talimat vermiş” notunu düştüğüne yer verildi. 2019 yılındaki başvuru işleme konması durumunda askerlerin hayatını kaybetmeyeceği vurgulandı.

‘GİRESUN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLİP SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU İLAN EDİLMELİ’

Raporda Giresun geneli için afet bölgesi kararı alınması gerektiği belirtilerek, sel sonrasında evleri oturulmaz hale gelen mülkiyet sahibi ve kiracı yurttaşlara barınma imkânları sunulması, zararların tazmin edilmeli, eşya ve kira yardımı yapılması gerektiği belirtilerek, ilgili kişi ve kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına dikkat çekildi.

‘ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR, 7 KAYIP’

Giresun’da kaybolan 2’si jandarma görevlisi 7 yurttaşı arama çalışmaları sürdüğü belirtilen raporda, felaketten kurtulan Ahmet Elmalı, yaşadıklarını anlatırken “Dışarı baktığımda sadece ölümü bekledik, nasıl öleceğimin hesabını yapıyordum, anlatılmaz” ifadelerine yer verildi.

Kentte selin izlerinin silinmesi için yoğun çalışma sürdürüldüğünü belirten CHP heyeti, Bakanlıkların koordinesinde Devlet Su İşleri, Karayolları, AFAD, il özel idaresi, belediyeler, asker ve polislerin desteği ile selin etkilediği cadde ve sokaklar ile ev ve işyerlerinde temizlik çalışması yürütüldüğüne yer verdi.

‘SELİN NEDENİ HES’LER!’

Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan ise selin nedenini, “Doğu Karadeniz’deki iklimsel değişikliğinde, sel ve heyelanların da müsebbibi HES’lerdir” vurgusu yaptı. Şan, “Yüzyıllardır üreterek var ettiğimiz yaşam alanlarımızdan, coğrafyamızdan koparıp yurtsuzlaştıran, suyumuza, toprağımıza havamıza göz koyan hiçbir girişime sessiz kalmayacağız” sözleriyle açıkladı.