“Facebook’un bile temsilci ataması sürpriz olur”

Yayın tarihi: 3 Ekim 2020 Cumartesi 11:28 am - Güncelleme: 3 Ekim 2020 Cumartesi 11:29 am

Evrensel gazetesi yazarı İsmail Gökhan Bayram, yeni sosyal medya yasası gereği sosyal ağ sağlayıcılar temsilci atama zorunluluğuna ilişkin, “Facebook’un bile temsilci ataması sürpriz olur” ifadesini kullandı.

İsmail Gökhan Bayram, ‘Sosyal medya için yeni dönem mi?’ başlıklı yazısında yeni yasa gereği sosyal ağ sağlayıcılar temsilci atama zorunluluğuna ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Sosyal ağ sağlayıcılarının bildirimin ardından geçen 30 gün içinde temsilci atamamaları durumunda karşılacakları yaptırımları hatırlatan Bayram, “İlk aşamada 10 milyon lira para cezası kesilecek. Bunun üzerinden 30 gün daha geçtiğinde eğer hâlâ temsilci atanmamış ise 30 milyon lira daha para cezası kesilecek. Temsilci atamamakta 30 gün daha ısrar edenlere Türkiye’den reklam verilmesi yasaklanacak. Bütün bu nasıl uygulanabileceği belirsiz olan yaptırımlara rağmen eğer sosyal ağ sağlayıcılar hâlâ direniyorsa 3 ay sonra yüzde 50, bundan 1 ay daha sonra 2021 mayısında ise yüzde 90’a varan bant genişliği kısıtlamaları ile karşı karşıya kalacak” ifadesini kullandı.

Sosyal medyaya ‘sansür’ yasası yürürlüğe girdi

“YASAYA EN ILIMLI BAKAN FACEBOOK’UN BİLE TEMSİLCİ ATAMASI SÜRPRİZ OLUR”

Bayram, yazısında şunları kaydetti:

“Türkiye’de en çok reklam geliri elde eden sosyal ağ sağlayıcılardan Facebook’un bölgelere göre gelirine göz attığımızda [2] 2018’in son çeyreğinde gelirlerinin yüzde 91’ini ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri ve Asya Pasifik ülkelerinden kazanmış. Sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye’den verilen reklamlardan öyle büyük paralar kazanmadığı ortada. Hâl böyle iken bu şirketlerin temsilci ataması, verileri Türkiye’ye taşıması vb. için herhangi bir çekici sebep olmadığı gibi temsilci atadıkları durumda hem yasal hem de maddi olarak bir sürü yükümlülüğün altına girecekler. Adı sansürle anılan bir yasaya ortak olmanın getireceği kötü ün de cabası. Bu şartlarda yasaya en ılımlı bakan Facebook’un bile temsilci ataması sürpriz olur. Sosyal ağ sağlayıcıların yasayı pek de dikkate almadığı, iktidarın ise ciddi bir yaptırımda bulunamadığı bir senaryo daha yüksek olasılık.”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN