Facebook’tan 650 milyon dolarlık tazminat

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2020 Pazartesi 9:26 am - Güncelleme: 3 Ağustos 2020 Pazartesi 9:26 am

Sosyal medya devi Facebook, kullanıcıların biyometrik verilerini izinsiz bir şekilde toplayıp sakladığı gerekçesiyle açılan davada 650 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Facebook’a 2015 yılında Illinois’te dava açılmıştı. Reuters’ta yer alana habere göre eyaletteki bir hukuk firması, bir grup kullanıcı, Facebook’un milyonlarca kişinin biyometrik verilerini izinsiz bir şekilde toplayıp, sakladığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu.

Şirket, Illinois Eyaleti’nin Biyometrik Bilgi Gizliliği Yasası’nı ihlal etmekle suçlandı. Yıllarca süren dava sonucunda Facebook, geçtiğimiz ocak ayında davanın kapatılması için 550 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti. Şirket, son duruşmada bu miktarı 650 milyon dolara yükseltti.

KİŞİ BAŞI 200 İLE 450 DOLAR ARASINDA ÖDEME YAPILACAK

Bölge Hakimi James Donato, Facebook’un 550 milyon dolarlık teklifi için, “Bu çok yüksek bir para. Ancak asıl soru, yeterince yüksek mi?” ifadelerini kullanmış ve kabul etmemişti. Eğer 650 milyon dolar üzerinden anlaşma sağlanırsa, 2 milyon kullanıcıya 200 dolar ile 450 dolar arasında ödeme yapılacak.

Facebook’un konuyla ilgili olarak bir hafta önce yayınladığı açıklamada, “Topluluğumuz ve hissedarlarımızın iyiliği için bir an önce anlaşmaya vararak bu konuyu arkamızda bırakmak istiyoruz” denilmişti.

YÜZ EŞLEŞTİRME YAZILIMI 2010’DA BAŞLADI

Facebook, kişilerin adlarını önermek için 2010’da yüz eşleştirme yazılımı geliştirmişti. Kullanıcılar bunu kapatabilse de güvenlik uzmanlarına göre bununla ilgili net bir bilgilendirme yapılmadı. 2012’de Avrupa’da bu özellik devre dışı bırakıldı. 2018’de ise bildirim ve ayarları güncellenerek Avrupa’da yeniden hayata geçirildi.

Illinois’teki milyonlarca kullanıcının yüz verileri, daha sonra etiket önerilerinde kullanılmak üzere toplanmaya başlandı. Tag Suggestions adı verilen sistemde bu verilerin ne kadar saklanacağı ile ilgili bilgi verilmedi. Bu durum, Illinois Biyometrik Gizlilik Yasası’nı ihlal ettiği için Facebook bu davayla karşı karşıya kaldı.

5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Geçen sene ise Facebook ABD Federal Ticaret Komisyonu ile gizlilik ihlallerine ilişkin 5 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Bunun bir parçası olarak şirket, yüz eşleştirme yazılımı hakkında ‘açık ve göze çarpan bir bildirim’ sağlamayı kabul etti. Ayrıca verilerin başka amaçlarla kullanılmadan önce de ek izin alınacağı beyan edildi.