Facebook’a ders niteliğinde büyük bir ceza aldı

Yayın tarihi: 25 Ekim 2021 Pazartesi 9:00 am - Güncelleme: 23 Ekim 2021 Cumartesi 3:20 pm

Katı hukuk kuralları ile bilinen İngiltere, bunun son örneğini Facbeook üzerinden bir kez daha kanıtlamış oldu. Facebook, İngiltere’de hakkında yürütülen bir soruşturmanın neticesinde tam 50 milyon sterlin para cezasına çarptırıldı.

Bu tutarı euro olarak düşündüğümüzde 70 milyon euro civarı bir tutara tekabül ediyor. Peki ama Facebook’un bu kadar yüksek tutarlı bir para cezası yemesinin nedeni neydi?

İngiltere Rekabet ve Pazar İdaresi (CMA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Facebook 2021 yılının Ağustos ayında bünyesine kattığı GIF platformu Giphy hakkında doğru ve eksiksiz bilgi vermedi. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, defalarca bu konuda uyarılan ve yönetmeliğe uygun hareket etmesi istenilen Facebook, bu istekler karşısında duyarsız kaldı. Dahası, Giphy’nin Facebook tarafından satın alındığının yeterli bir şekilde bilgilendirilmesinin yapılmadığı da belirtildi. Tüm bu sebeplerle hakkında soruşturma açılan teknoloji devi ise, yaklaşık 70 milyon euroluk bu cezayla karşı karşıya kaldı.

 

Facbeook

Teknoloji dünyasını yakından takip edenlerin çok iyi hatırlayacağı üzere, Facebook tarafından 2020 yılı içerisinde Giphy’nin satın alımı konusunda bir pazarlığın olduğu duyurulmuş, daha sonra geçtiğimiz Ağustos ayında ise Facebook bu şirketi 400 milyon dolar karşılığında bünyesine kattığını duyurmuştu.

CMA’nın önemli isimlerinden biri olarak bilinen Joel Bamford ise, bu cezanın asıl olarak kimsenin kanunlardan üstün olmadığını göstermesi ve bu şekilde kendini üstün görebilecek diğer şirketlere bir göz dağı niteliği taşıması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Twitter sağ eğilimli içerikleri daha sık destekliyor