Facebook, Twitter, Intagram ve Youtube da savaşa katıldı

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 10:25 am - Güncelleme: 2 Mart 2022 Çarşamba 6:45 pm

Rusya-Ukrayna savaşının ardından sosyal medyada Rusya’ya ait medyaya dönük bir dizi yaptırımlar başladı. Yaptırımlara sosyal medya şirketleri de katıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyonun ardından Avrupa Birliği (AB), Russia Today, Sputnik ve yan kuruluşlarının yayınına yasak getirdi. AB’nin bu kararının ardından sosyal medya platformları Rus haber kaynaklarının yayınlarını engellerken bu haber kaynaklarında çalışan gazetecileri de fişledi.

INSTAGRAM, FACEBOOK HESAPLARI KAPATTI

Savaş, Twitter, Instagram, Facebook gibi dijital platformları da tartışmaya açtı.  Facebook ve Instagram, Rus yanlısı birçok hesabı kapattı.

Rusya Herson’a girdi. Müzakere masasında ikinci gün! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

YOUTUBE RUS HABER KANALLARINI BLOKE ETTİ

YouTube, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon nedeniyle Rusya merkezli yayın organları Russia Today ve Sputnik’in Avrupa’da yayın yapan kanallarını bloke etme kararı aldıklarını duyurdu.

TWİTTER GAZETECİLERİ FİŞLEDİ

Twitter ise  Sputnik ve Russia Today gibi Rus medya kuruluşlarında çalışan gazetecileri fişlemesi oldu. Platform, çalışanların şahsi hesaplarına ‘Rusya devletine bağlı medya’ ibaresi ekledi. Sputnik Türkiye’nin Haber Koordinatörü gazeteci Elif Sudagezer ve video editörü Onur Özavalı’nın hesaplarına da bu ibareyi eklemesi nedeniyle Twitter’ın gazetecileri bu şekilde hedef göstermesi büyük tepki topladı.

“MOBİL UYGULAMA YASAKLANSIN” TALEBİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov Apple’ı, Rus kullanıcılara ürün ve hizmet sağlamayı durdurmaya çağırdı. Fedorov, Twitter hesabı aracılığıyla yayınlanan mektupta, “Size App Store’a erişimin engellenmesi de dahil olmak üzere Rusya Federasyonu’na Apple hizmetleri ve ürünleri sağlamayı durdurmanız için başvuruyorum.” diye yazdı. Öte yandan bazı bölgelerde mobil uygulamaların engellendiği öğrenildi.