Facebook sahte hesaplara savaş açtı

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 7:00 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 2:10 pm

Facebook, Ukrayna’da Rus dezenformasyonunu yaymaya çalışan bir sahte hesap ağını kapattı. Şirket, son 48 saat içinde tespit edilen yaklaşık 40 hesap, sayfa ve grubu Facebook ve Instagram’dan kaldırdığını söyledi.

Facebook ayrıca son günlerde Ukraynalı askeri ve hükümet yetkililerini hedef alan saldırı girişimlerini durdurmak için çalıştı. Pazar gecesi bir brifingde, Meta’nın Tehdit Bozma Direktörü David Agranovich, söz konusu hesapların şirketin güvenlik araştırmacıları tarafından tanımlandığında henüz büyük bir takipçi kitlesi kazanmadığını söyledi. Hesapların Facebook’ta yaklaşık 4.000 ve Instagram’da yaklaşık 500 olduğunu takipçisi söyledi.

sahte hesap

 

Şirketin güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher’e göre, Ukrayna’daki insanları hedef alan sahte kişiler, “Rus aktörlerin faaliyetlerini artırmayı” amaçlıyor. Bu kişiler hesaplarını sahte haber sitelerini desteklemek için kullanılıyordu. Agranovich, “Batı’nın Ukrayna’ya ihanet ettiği ve Ukrayna’nın başarısız bir devlet olduğu hakkındaki iddiaları yayınlayacaklardı” dedi. “Ayrıca Kiev merkezli olduklarını iddia ettiler. Eski bir havacılık mühendisi ve bilimsel bir yayının yazarı gibi davrandılar.”

Şirket yaptığı açıklamada, bu hesaplarla ilgili soruşturmasının devam ettiğini dile getirdi. “Facebook’ta insanları hedef alma girişimlerini tespit ettik. Ukraynalı askerlerin teslim olduğunu iddia eden bir video da dahil olmak üzere Ukrayna birliklerini zayıf ve Rusya’ya teslim olarak gösteren YouTube videoları yayınladık” dedi.

Facebook geçen hafta Ukrayna’daki durumu izlemek ve yanlış bilgilere hızla yanıt vermesine yardımcı olmak için bir güvenlik operasyonları merkezi kurduğunu söyledi. Sosyal ağ ayrıca Ukrayna’daki insanları hesaplarını kilitlemeye teşvik etti.

Mobil Dünya Kongresi organizatörleri bazı Rus firmalarını gösteriden men edecek