Facebook kara listesi gündeme bomba gibi oturmayı başardı

Yayın tarihi: 16 Ekim 2021 Cumartesi 8:00 am - Güncelleme: 15 Ekim 2021 Cuma 7:37 pm

 Büyük bir platform tarafından sızdırılan tehlikeli kişiler ve örgütler listesi oldukça ilginç ülkeler ve isimlere sahip. Facebook içerisinde 3 kademeden oluşturulan bu listeler ABD dış politikası ile uyumlu.

ABD tarafından terörist olarak nitelendirilen kişiler Facebook tarafından listeleniyor. Bu gruplara veya kişilere bağlı olanlar listede yer alıyor. Facebook ilk kademede ciddi oranda çevrimdışı zarar verebilecek insanları listeledi. Bunlar çoğunlukla Orta Doğu, Güney Asya ve ABD gibi bölgelerde.

kara liste

Facebook tarafından belirlenen bu listenin ikinci kademesinde ise devlet dışı şiddete dayalı suçlar listesi yer alıyor. Burada daha önceden şiddet içeren eylemlere katılan kişiler yer alıyor. Böylece Facebook şiddete meyilli olan kişileri önceden tespit etmiş oluyor.

 

Listeye genel olarak bakıldığında üçüncü bir katmanın daha olduğu görülüyor. Bu katmanda ABD hükümetine zarar verme potansiyeli yüksek sağ görüşlü milisler yer alıyor. Listeye genel olarak bakıldığında Türkiye’den de birçok ismin yer aldığını söyleyebiliriz. Facebook kara listesi neredeyse birçok ülkeyi kapsıyor.

Facebook sigara kadar zararlı açıklaması yapıldı: Bu laflar kavgada söylenmez

Oluşturulan bu liste her ne kadar tepki toplasa bile yine de Facebook için bu durum son derece normal. Şirketin oluşturduğu kara listenin yüzde 53,7 gibi bir bölümü terörizm ile ilişkilendiriliyor. Yüzde 23,3 ise militarize toplumsal hareketlerle bağlantılı görülüyor. Kimileri ise nefret grupları ve suça teşebbüs edenler olarak kategorilendiriliyor.