Fabrikalar yurt dışına göçüyor! Büyük işsizlik kapıda

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2023 Cumartesi 10:06 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2023 Cumartesi 10:07 am

Ekonomik kriz, ülkede faaliyet gösteren fabrikaları da vurdu. Öz İplik-İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, ünlü markaların fabrikalarını Mısır, Cezayir, Tunus ve Bangladeş gibi ülkelere taşıdığını, 134 bin çalışanın işsiz kaldığını açıkladı. Ay, tedbir alınmaması durumunda işsizliğin patlayacağı uyarısında bulundu.

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve iktidarın uyguladığı fahiş zamlar fabrikaları da vurdu. Ünlü markalar, yaşanan krizden etkilenmemek için Türkiye’deki fabrikalarını yurt dışına taşımaya başladı. Fabrikaların; Mısır, Cezayir, Tunus ve Bangladeş gibi ülkelere yönelmesiyle, 134 bin çalışan işsiz kaldı.

Sözcü’nün haberine göre, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, ekonomik krizin kendi sektörleri ve çalışanlarını vurduğunu, tedbir alınmaması durumunda 20 milyar dolar ihracat ve 1.5 milyon istihdama sahip sektörde çok büyük kayıplar yaşanacağını söyledi.

KİMSENİN KILI KIPIRDAMIYOR

Ay, son dönemde hazır giyim ve tekstil sektöründe ciddi bir sorunun baş gösterdiğini belirterek, “Yıllardır Türkiye’de imalat yaptıran küresel markalar ilk kez başka ülkelere gitmeye başladı. Bu markaların gittikleri zaman geri gelmeleri zordur. İhracatta gerileme var. İstihdamda kayıp var” dedi. Emekçilerin yaşananlar nedeniyle çok öfkeli olduğunu belirten Ay, istihdam azalırken, iç pazar daralırken, markalar Türkiye’den çıkarken, ihracat düşerken kimsenin kılının kıpırdamadığını söyledi. Ay, “Emekçiler olarak biz bunun mağduru olmak istemiyoruz. Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1.5 milyon işçiyi kaybederiz” dedi.

Ay, çözüm için markalaşmaya ağırlık verilmesi, mevcut markaların satın alınması ve istihdama vergisel desteklerin sağlanması önerilerinde bulundu.

İŞKUR verilerinde işsiz sayısı 3 milyona dayandı!