Ezidî katliamının 5’inci yılı…

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2019 Cumartesi 12:19 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2019 Cumartesi 12:26 pm

Şengal’de, cihatçı IŞİD çeteleri tarafından binlerce insanın katledildiği, kadınların kaçılarak köle pazarlarında satıldığı, yüzbinlerce kişinin göç etmek zorunda bırakıldığı Ezidî Katliamı 5’inci yılına girdi.

3 Ağustos 2014’te IŞİD tarafından, Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Şengal bölgesine ve Ezidi yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda binlerce kişi öldürüldü, 6 binden fazla kadın ve çocuk esir alındı. Katliamın yıldönümünde birçok yerde Ezidiler için eş zamanlı sessizlik eylemi yapıldı.

HDK’DAN 1 DAKİKALIK SESSİZLİK EYLEMİ

Diyarbakır’da Kadın Platformu ve Özgür Kadın Hareketi, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesini istedi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ise 1 dakikalık sessizlik eylemiyle katliamı andı.

HDK tarafından Şengal Katliamı’nın yıl dönümü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, 400 bin Ezidi’nin vatanını terk etmek zorunda kaldığı belirtilirken, “Bu katliamda öldürülen Ezidi halkının yanı sıra binlerce kadının hâlâ IŞİD’in elinde olduğu biliniyor. Güneşten evvel kalkıp güneşi doğuran Ezidi kadınların büyük bir kısmı, doğup büyüdükleri toprakları canları pahasına savunmayı, savaşmayı seçerek bölgede yaşayan kadınlara hayati önemde bir örnek teşkil etti” denildi.