Ezgi Mola’ya Musa Orhan’dan bir suç duyurusu daha

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2022 Cuma 2:36 pm - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 2:36 pm

Batman’da İpek Er’e tecavüz ederek canına kıymasına sebep olduğu gerekçesi ile 10 yıl hapis cezası aldı. Cezası uygun bulunan Orhan, Ezgi Mola’nın kendisi hakkındaki paylaşımları sebebiyle dava açarak tazminat kazandı. Mola, davanın ikinci duruşmasında uzlaşma için kendisinden 50 bin lira istendiği ve özür talep edildiğini açıkladı. Orhan, uzlaştırmanın detaylarını duyurduğu için Mola hakkında suç duyurusunda bulundu. Mola’nın 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

Beşiri ilçesinde tabancayla intihara kalkışan ve 34 gün sonra 18 Ağustos 2020’de hastanede hayatını kaybeden İpek Er, bıraktığı mektupta Siirt’te görevli Uzman Çavuş Musa Orhan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğu yazdı. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Orhan, “nitelikli cinsel istismar” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesi verilen cezayı hukuka uygun buldu.

Tutuksuz sanık Orhan’ın yargılanması sürerken, sosyal medyadan yaşananlara tepki yağdı. Oyuncu Ezgi Mola da 20 Ağustos 2020’de sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

“ANA AKIM MEDYANIN HABERLERİNE ÖFKELEDİM VE TWEET ATTIM”

Musa Orhan’ın avukatı, Ezgi Mola’nın paylaşımı ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Mola hakkında ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret’ ve ‘hakaret’ suçlarından 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ankara 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘basit yargılama usulü’ uygulanarak Mola hakkında ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret’ ve ‘hakaret’ suçlarından 65 gün karşılığı 5 bin 200 TL adli para cezası verildi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlaştırıldı. Mola’nın avukatı, basit yargılama usulüyle verilen hükme itiraz etti ve aynı mahkemede duruşma açıldı.

Ezgi Mola’ya Musa Orhan’a hakaretten verilen cezanın gerekçesi açıklandı

Ankara 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunmasını yapan Ezgi Mola, Musa Orhan’ı tanımadığını, sosyal medya hesapları ve internet haber sitelerinde okuduğu yorumlardan sonra tweet attığını söyleyerek, “Kadına şiddete yönelik olarak bu ifadeleri kullandım. Tüm basın kanallarında çıkan haberlerde rahmetli İpek Er’in iddiasını doğrulayan adli tıp raporunu görünce, diğer sosyal medya kullanıcıları gibi ben de tabii ki bu durumun üzüntüsünü yaşadım ve üzüntümü sosyal medya hesabımda paylaştım. Benden önce 160 bin küsur bu konuyla alakalı tweet atıldı ve konu Türkiye gündemine girdi. Kadına yönelik şiddete karşı daha önce de paylaşımlarım oldu, bundan sonra da olmaya devam edecek. Çünkü kadına şiddetin ülkemizde kanayan bir yara olduğunu düşünüyorum. Ana akım medyanın konu üzerine haberlerini okuduğumda çok öfkelendim ve artık sona ermesi için bahse konu olan tweeti attım. Burada yorumumu şahsa değil; duruma yaptım. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

Ezgi Mola’yı taciz eden erkeğe 8 yıl hapis istemi

“PARA KARŞILIĞI UZLAŞMAYI KABUL ETMEDİM”

Mola, 9 Şubat 2022’de görülen ikinci duruşmasında ise dosyanın uzlaştırmaya gittiğini, uzlaştırmacının kendisini aradığını, tweetin silinmesi ve özür tweeti atılması ile birlikte 50 bin lira talep edildiğini söyledi. Mola, şunları söyledi:

“Bunu kabul etmedim. Daha sonra tekrardan uzlaştırma bürosu beni arayarak, davacı tarafın tweeti silmesi ve özür tweetinden vazgeçtiğini, sadece 50 bin lira verirlerse uzlaşmayı kabul ettiğini söyledi. Bu durumu da kabul etmedim. Burada ben mi ticari kazanç sağlıyorum? Benim 2002’den bu yana reklam anlaşmalarım var.”

Mahkeme, 24 Mayıs 2022’de açıkladığı kararla, Ezgi Mola’ya ‘hakaret’ suçunu işlediği kanaatiyle 87 gün adli para cezası karşılığı 6 bin 960 lira para cezası verdi.

UZLAŞTIRMA DETAYLARINI PAYLAŞTIĞI İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Ezgi Mola’nın yargılama sırasında uzlaştırma görüşmelerine dair detayları paylaştığını ve bunun kanunen suç teşkil ettiğini belirten Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Akkuş, savcılığa teslim ettiği dilekçede, “Duruşmalarda İstanbul Barosu tarafından atanmış Kadın Hakları Komisyonu Başkanı bir avukat ve emekli Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) hakimi olduğunu beyan eden bir avukat ve ceza alanında uzman olduğunu söyleyen başka bir avukatı varken; uzlaştırma görüşmelerinin gizli kalması gerektiğini bilmemek ve bunun hatırlatılmaması tarafımızca kabul edilemez” denildi.

Dilekçede, uzlaştırma müessesesinin daha etkin yürütülebilmesi, bundan sonraki görüşmelerin ifşa edilmemesi ve tarafların güven içinde kalmaları adına Ezgi Mola’nın cezalandırılması istendi. Dilekçede ayrıca TCK’nın 336’ncı maddesi hatırlatıldı. Söz konusu maddedeki “Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklayan kimseye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir” hükmüne göre, Ezgi Mola’ya 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması gerektiği ifade edildi.

Ezgi Mola tecavüz zanlısı Musa Orhan’ın tahliyesine isyan etti!