Eyyam-ı Bahur sıcakları için tarih verildi: Bu saatler arasında sokağa çıkmayın!

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2023 Salı 11:50 am - Güncelleme: 1 Ağustos 2023 Salı 11:50 am

Prof. Dr. Murat Türkeş, yeni sıcak hava dalgasının Cuma günüyle birlikte Türkiye’nin daha geniş alanına yayılacağını belirterek 11.00-17.00 saatleri arasında mecbur olmadıkla sokağa çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Küresel ölçekli iklim değişikliğinin etkisiyle artan sıcak hava dalgası sıcaklıkları dayanılmaz hale getiriyor. Termometreler rekor sıcakları ölçerken uzmanlar ise önemli uyarılarda bulunuyor.

TELE1 ekranlarında Alev Olgay’ın sunduğu Gün Başlıyor programına katılan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş de Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu

Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye’de Temmuz ve Ağustos aylarının en sıcak iki ay olduğunu ve bu dönemde de 20 Temmuz – 20 Ağustos arasının sıcaklık rekorlarının büyük bir kısmının yaşandığı dönem olduğunu söyledi.

“YARINDAN BAŞLAYARAK YENİ BİR SICAK VAR”

Murat Türkeş, yarından itibaren Türkiye’nin yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına gireceğini ve Cuma günüyle birlikte bu sıcak hava dalgasının Türkiye’nin daha geniş alanlarına yayılacağını ifade etti.

Türkeş, “Yarından başlayarak yeni bir sıcak var. Yani bu Eyyam-ı Bahur denilen döneme karşılık geldiği için altını çiziyorum. Bu yeni sıcak hava dalgası Cumayla birlikte Türkiye’nin daha geniş alanını kaplıyor ve Cuma Cumartesi, İç Batı Anadolu’da, Güneydoğu Anadolu’da belki Antalya Adana yörelerinde 41-42-43 derecelere ulaşan yüksek hava sıcaklıklarını göreceğiz” dedi.

DAHA FAZLA ETKİLENEN GRUPLAR

Prof. Türkeş, bazı toplumsal grupların sıcak havadan daha fazla etkilendiğini belirtti. Bu grupları sıralayan Türkeş, zorunlu olmadıkça yüksek fiziksel aktivite yapılmaması gerektiğine işaret etti.
Türkeş, “Öğlen saatleri geniş bir ifade aslında. Yeryüzüne ulaşan enerji ve sıcaklığı dikkate aldığımızda farklı sağlık grupları, farklı yaş grupları, cinsiyet grupları, hamile kadınlar, çocuklar, güneşte çalışan emekçiler işçiler. Bunlar daha fazla etkileniyor. Saat 11.00 ile 17.00 arasında eğer mecbur değilsek dışarıda, açıkta bulunmamamız gerekiyor. Eğer zorunlu olarak dışardaysak yavaş hareket etmemiz gerekiyor, şapkamız olmalı, mutlaka yanımızda su bulunmalı ve zorunlu değilse yüksek fiziksel aktivite yapmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tam bitti derken yenisi yola çıktı! Türkiye’ye Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor