UKOME toplantısı öncesi Eyüp Aksu esnafa SMS atmış!

Yayın tarihi: 27 Ekim 2021 Çarşamba 2:59 pm - Güncelleme: 28 Ekim 2021 Perşembe 10:39 am

Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ve İBB İYİ Parti Meclis Üyesi İbrahim Özkan, UKOME Toplantısı öncesi karşı karşıya geldi.

Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ve İBB İYİ Parti Meclis Üyesi İbrahim Özkan, TELE 1’de yayınlana Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programının konuğu oldu.

Eyüp Aksu, “Yenikapı ve Sultanahmet Meydanı gibi meydanlarda şoför arkadaşlarımızın sorunları var. Biz de bu sorunları çözmek istiyoruz. İBB’nin hiç gündeme getirmediği trafik sorunu var. İBB bu konuda hiçbir hamle yapmadı. Toplu taşıma entübe oldu, halk toplu taşıma kullanamıyor. Büyükşehir belediyemiz bir esnaf grubu üzerinden siyaset yapıyor. Burada bir siyasi rant var. Yıllardır taksi sorunu yoktu da şimdi mi var? 52 bin kişiyiz bizde de mesleğini yanlış yapan insanlar var. Denetim yetkisi zaten İBB’de. Aplikasyona ihtiyaç var.” ifadelerine İbrahim Özkan şöyle yanıt verdi:

“Bu taksi sayısının artırılmasıyla ilgili bir konu değil sadece. İstanbul’da plaka sahibinin, şoförün sorunu var. Vatandaşlar taksi bulmakta zorlanıyorsa bir problem var. 30 yıldır İstanbul’da hala aynı sayı varsa burada bir problem var demektir. Turistlerin yoğun olduğu bölgelerde turist avına çıkılıyor. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. İstanbul’da ulaşımla ilgili sorunlar var ama ‘sorun çözmüyorsunuz’ demek haksızlık. Mevlüt Uysal döneminde durdurulmuş olan faaliyete geçirildi. Metro hatlarımız bittikçe trafikte rahatlamalar olacak. Taksici esnafıyla uğraşılıyor lafı ağır bir laf. Taksi başına ortalama 6 şikayet var. Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada taksicilerin 7 bin lira maaşa ulaşmasının mümkün olduğunu söyledi. Taksi plakalarının değerinin düşmesi mümkün değil. Taksilerde kalitesizlik var. Şoförlerin kılık kıyafetleri ve taksilerin temizliği yeterli değil. Taksiciler yoğun çalışıyorlar ve dikkatsizler, uykusuzlar. Taksicilerin sosyal güvenlik garantisi yok İBB bunu da vaat ediyor. 10’uncu kez UKOME’ye gelecek olan teklifle umarım bu sorunlar çözülür.”

Eyüp Aksu “İbrahim Bey bazı konulara vakıf değil. Bir taksi plaka sahibi kesinlikle peşin kira alamaz. Biz günde 1,5 milyon yolculuk yapıyoruz. Şikayet yılda 103 bin gelmiş. Toplu taşımadan gelen şikayetlerle taksiden gelen şikayetleri inceleyin. Taksiden gelen şikayetler yüzde 1 bile değil. Belediyenin verilerine göre konuşuyorum. Şoför çalışma kartları İBB veriyor. Sosyal güvencesi olmayan kişi taksicilik yapamaz. Bütün şoförler SSK’lıdır. İBB Başkanımız oy alabilmek için esnaf odamızı ziyaret etti. “Ben size parmak sallayan olmayacağım. Ulaşımı beraber halledeceğiz” dedi ama yetkililer bizimle istişare etmediler. Bize gelen şikayetler var bunları İBB’ye aktarıyoruz. Yanlış yapan şoför arkadaşımıza ceza veriyoruz.” dedi.

İbrahim Özkan “Siyasilerin esnafa parmak sallaması gibi bir durum olmaz. Pahalı yakıt kullandığımız doğru fakat İstanbul’da taksici esnafının korsan taksi problemi de var. Bu sorunları İBB değil İçişleri Bakanlığı çözebilir. Taksiyi toplu taşımayla karşılaştırmamak lazım. İstanbul’un 5 bin yeni taksiye ihtiyacı var. UKOME’nin teklifini kabul etsinler. Eyüp Bey ‘bize yetki verilsin’ diyor. Şikayetleri İBB’ye ulaştırmıyorlar. 153’e taksi başına 6 şikayet geliyor. İmamoğlu benim de benim partililerimin de belediye başkanı. Doğrularını elbette savunacağız. Emniyet şeridinden giden taksiler var ve bunlar münferit değil.” şeklinde konuştu.

Özkan ile Aksu arasında geçen diyalog şu şekilde:

Eyüp Aksu

“İBB taksi algısında harcadığı parayı toplu taşımada harcasaydı biz bu konuyu konuşmazdık. Yandaş medyalarında reklam yaptılar. Bir taksinin kötü haberini ısıtıp ısıtıp verdiler. Şoförlere 3.5000 – 4 bin TL verirken taksicilere neden 6 bin lira teklif ediyorsunuz? Ekrem İmamoğlu yapamayacağı bir şeyi vaat ediyor. Toplu taşımadan daha ucuz hizmet vermeye başladık. 10 defa reddedilen bir teklif olur mu? İmamoğlu “19 defa gündeme getireceğiz” diyor çünkü toplu taşımayı konuşmak istemiyor. Bizi siyasete alet etmeyin.”

İbrahim Özkan

“Kurallara uymayan taksicilere ceza uygulanmasını yadırgıyorlarsa buna bir şey diyemiyorum. 5 yeni üyeyle İstanbul’un toplu taşımasıyla ilgili tek başına karar alamazsın biz seni yönlendiririz dediler. Hükümet tarafından atanan kişiler tarafsız değil. UKOME ve belediye meclisinde AKP çoğunlukta. İmamoğlu ve Millet İttifakı’nın karar alma ihtimali yok. Fiyatlar artırılacaksa bu AKP iradesindedir. Esnaf odalarının yetkileri yoksa kapatın. Siz sosyal yardımlaşma derneği değilsiniz ki. İşlevinizi yapamıyorsanız kapatın. Siz taksici esnafının eğitimlerini üstlenebilirsiniz. Maaşlarınızı nereden ödeyeceğinizi düşünmeyin. Korsanla mücadele edilecek.”

Eyüp Aksu

“UKOME’ye esnafları davet ettiler. Biz de orada basın açıklaması yapacağız. Esnaf odaları olarak esnaflara SMS attık. UKOME’de ret oyu kullanacağız. Belediyeler taksi alamaz, çalıştıramaz. UKOME’de istişare yapılmıyor. Belediye başkanının gündemleri konuşuluyor.”

İbrahim Özkan

“Şoför esnafıyla plaka sahiplerini karşı karşıya getirmemiz mümkün değil. İETT şoförleri ve Beltur işçileri 6 bin civarında maaş alıyor. İETT’de çok farklı çalışan insanlar var. 6 bin lira dahi yeterli değil. Açlık sınırı 10 bin lira. Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen taksi sayısı bin civarındayken bizde 900 civarında. Teklifimiz karşısına ‘Bu kadar para veremezsin’ denilemez.”