EYT’lerin sesine bile tahammül yok

Yayın tarihi: 22 Mart 2019 Cuma 8:18 am - Güncelleme: 22 Mart 2019 Cuma 8:18 am

EYT’lerin sorununu çözmeyen hükümet, “Mezarda emekli olmayacağız” sloganından rahatsız oldu.

Birleşik Metal-İş Sendikası, emeklilikte yaşa takılan (EYT) üyelerinden topladığı 18 bin imzayı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na iletti.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, üye işçiler dün öğle saatlerinde bakanlığın arka kapısının bulunduğu ara sokakta toplandı. Polis, “Metal işçileri EYT’de adalet istiyor” pankartı açan işçilerin kaldırımda yürümesine izin verirken, “Mezarda emekli olmayacağız; emeklilik hakkımız engellenemez” şeklinde atılan sloganları ise engellemek istedi. Eylemin izinsiz olduğunu kaydeden polis, işçileri kapının önüne yaklaştırmadı.

HASSAS BAKANLIK!

Yürüyüş sonunda Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu ile DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı ile görüştü ve dilekçeleri iletti. Bağlı, imzaları ve talepleri Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a ileteceğini söylemekle yetindi. Serdaroğlu, çıkışta açıklama öncesinde işçilere, “Slogan atmayın, bakanlığın hassasiyeti varmış” dedi.

7 MİLYON KİŞİNİN SORUNU

EYT mağdurlarına, “boş işlerle uğraşıyorlar, türemiş insanlar, çift dikiş, 38 yaşında emekli olup milletin başına bela mı olacaksın” denilerek hakaret edildiğini kaydeden Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, oysa bu kişilerin 30 yıldır çalışmalarına rağmen emekli olamadığını hatırlattı. Serdaroğlu şöyle devam etti: “Oyun içinde kural değiştirildi. Bu insanlar kimseden minnet beklemiyor. Adalet istiyor. Emekli olmak istiyor. EYT mağdurları demokratik yollardan bunun acısını çıkaracak.”

Yeni Zelanda’ya sadece iki bakanın gitmesi için uçak kaldırıldığına, EYT’lilerin sorunlarının ise çözülmediğine işaret eden Serdaroğlu, 7 milyon EYT’nin sorununun bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzeltilebileceğine dikkat çekti. İstenirse düzenleme yapmak için TBMM’nin de olağanüstü toplanabileceğini kaydeden Serdaroğlu, bu konuda iktidarın sorumlu olduğunu belirtti. Serdaroğlu, mağdurların hesabının sorulacağını dile getirdi. İşçiler topladıkları imzaları ve taleplerini daha sonra CHP Genel Merkezi’ne de iletti.