EYT düzenlemesinde flaş ‘yaş sınırı’ gelişmesi!

Yayın tarihi: 28 Kasım 2022 Pazartesi 8:49 am - Güncelleme: 28 Kasım 2022 Pazartesi 8:50 am

Seçime giderken iktidarın ilgi odağına yerleşmiş olan EYT’liler ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre, EYT düzenlemesinde yaş sınırı olmayacak.

EYT’liler hükümetin bu konuda yapacakları çalışmaları ve açıklamalarını yakından takip ediyor. Yıllardır hak arayışlarını sürdüren ve hükümet tarafının bir adım atmasını bekleyen EYT’liler ile ilgili yaş düzenlemesine gidildi.

Sabah’ta yer alan habere göre, EYT düzenlemesinde yaş sınırı olmayacak. 8 Eylül 1999 tarihinde 18 yaşına giren kadın çalışan 2023’te 42 yaşında emekli olabilecek. Aynı yaş ve tarihte işe başlayan erkek çalışan da bir yıl sonra 43 yaşında emekliliğe hak kazanabilecek.

Bağ-Kur’da geriye dönük borçlanma yapılabilir mi?

Geçmişte vergi mükellefi veya oda sicil saydı olduğu halde bugün Bağ-Kur’lu olmayan çok sayıda esnaf bulunuyor. Mevcut durumda geriye dönüş borçlanma söz konusu değil.

Süresi içinde Bağ- Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların geriye dönük tescil ve katılarını önleyen ilk yasa Ağustos 2003’te yürürlüğe girdi.

Ekim 2000’den önce esnaf olduğu halde bu tarihte Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigorta ve hak yükümlüğünün 4 Ekim 2000’den itibaren başlatılması hüküm altına alındı.

Normal emeklilerin sahip olduğu bütün haklardan yararlanılacak.

Emekli aylığı bağlatanlarda peşin ödeme yapılıyor. Aylığın yattığı bankayla 3 yıllık sözleşme yapan emeklilere promosyon ödeniyor.

Bu kapsamda emekli olanlar da yılda iki defa verilen Bayram ikramiyesini de alacak.

Bayram ikramiyesinin gelecek yıl artması bekleniyor.

Bakan Bilgin’den ‘EYT’ açıklaması