“Eylemcinin ölümüne sebep olan polisin görüntüsü alınmışsa hukuken ne olur?

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2021 Pazar 12:19 pm - Güncelleme: 2 Mayıs 2021 Pazar 12:19 pm

Gazeteci Yücel Sayman bugünkü yazısında yeni yayımlanan genelgede eylemlerde polisin görüntüsünün alınmasının yasaklanmasını değerlendirdi.

 

Evrensel gazetesi yazarı Yücel Sayman’ın yazısı şu şekilde:

 

Bir genelge ile (Kimin genelgesi olduğu önemli değil) eylemlerde görüntü alınması “Polisin özel hayatının gizliliği” gerekçesiyle yasaklandı.

Polisin göstericilere müdahale ettiği bir eylemde, eylemcinin boğazına dizini bastırarak ölümüne sebep olan polisin görüntüsü alınmışsa hukuken ne olur? Çoğu hukukçu ya da hukukçu olmayan tartışmacı şu yanıtlardan birini benimseyerek olayı irdeleyecektir:

1) Polis hakkında soruşturma yapılamaz, görüntüyü alan kişi hakkında, mesleği ne olursa olsun, kurala uymaması nedeniyle soruşturma açılır,

2) polis hakkında soruşturma açılır ve cezalandırılır, görüntüyü alan-özellikle gazeteci ise- hakkında herhangi bir soruşturma açılamaz.

Ben “Türkiye açısından, her ülke için örnek olması istenecek bir yenilik ne olabilir?” diye gelecek zamanlara yönelik düşündüm ve buldum: Görüntü genelgeye yani bir kurala aykırı olarak alındığı için “hukuka aykırı delil” sayılacaktır ve polis hakkında bir kovuşturma açılmış olsa bile bu görüntü dosyadan çıkartılacaktır.

Bunu şimdiden tartışmalı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlarına tartıştırmalıyız. Kimsenin aklına gelmeyen bir milli çözümü küreselleştirme fırsatını kaçırmamalıyız!..