Eylem Tok’tan duruşmada ‘katil annesi’ sözüne ‘Allah-u Ekber’ yanıtı

Yayın tarihi: 19 Haziran 2024 Çarşamba 10:09 am - Güncelleme: 19 Haziran 2024 Çarşamba 11:39 am

İstanbul’da ölümlü kazaya karışıp oğluyla yurtdışına kaçan Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur’un ABD’de tutukluluk halinin devamına karar verildi. Eylem Tok’un duruşmada “Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?” diye seslenen bir Türk vatandaşına “Allah-u ekber” diye yanıt verdiği belirtildi.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olduktan sonra oğluyla yurtdışına kaçan ve geçtiğimiz günlerde ABD’de tutuklanan Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur, 14 Haziran’da ABD’de yakalanıp tutuklandı. İkilinin, yıllık ücreti 46 bin dolar olan bir özel okulu gezmek üzereyken yakalandığı belirtildi. ABD Sulh Hakimi Donald Cabell, savcının Tok ve oğlunun kaçma şüphesi bulunduğunu belirtmesi üzerine tutuklama kararı verdi.

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Eylem Tok ve oğlu dün (18 Haziran) TSİ ile 18.00’de hakim karşısına çıktı. Boston’daki John Joseph Moakley ABD Adalet Sarayı’nda yapılan duruşmada mahkeme, Eylem Tok ve oğlunun tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Haziran Salı günü yapılmasına karar verdi.

Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un ABD’den Türkiye’ye iade duruşması ertelendi

‘KATİL ANNESİ’ SORUSUNA ‘ALLAH-U EKBER’ YANITI

VOA Türkçe’nin duruşmayı izleyen muhabiri Mehmet Sumer’in aktardığına göre, Eylem Tok duruşmada “hükümlü” yazan bir sweatshirt giydi, duruşma sonunda izleyiciler arasından kendisine “Bir katil annesi olmak nasıl bir duygu?” diye seslenen bir Türk vatandaşına “Allah-u ekber” diyerek yanıt verdi.

‘TİMUR CİHANTİMUR ABD’DE KENDİSİNE BİR HAYAT KURMAK İSTİYOR’

Sümer duruşmayla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Timur Cihantimur Boston’da hakim karşısına çıktı. Cihan Timur’un annesi Eylem Tok’tan farklı iki ayrı avukatı vardı. Cihantimur mahkeme salonuna üzerinde bej renkli mahkum tulumuyla elleri kelepçesiz şekilde geldi. Avukatlar Timur Cihantimur’un Connecticut’ta benzer yaştaki hükümlü çocuklarla birlikte kaldığı yurttan şikayetçi olduğunu kaldığı yerin durumunun kendisi için uygun olmadığını bu sebeple serbest bırakılması ya da daha ivedi bir çözüm bulunmasını istediler hakim önce duruşmayı dosyayı incelemek üzere annesiyle aynı gün olan 27 Haziran’a erteleyeceğini söyledi ancak avukatlar duruşmanın daha erken yapılmasını talep ettiler bunun üzerine hakim, 20 Haziran Perşembe saat 15:30’a duruşmayı erteledi. Cihantimur’un avukatı sık sık Timur Cihantimur’un Amerikan vatandaşı olduğunu vurguladı, serbest kalması halinde Amerika’da eğitimine devam edip kendisine bir hayat kurmak istediğini söyledi.”

YILMAZ TUNÇ’TAN ‘İADE’ AÇIKLAMASI

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tutuklanan Tok ve Cihantimur’un iadeleri için girişimlerin süreceğini de söyledi.

NE OLMUŞTU?

Eyüpsultan’da 1 Mart 2024’de yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur, saat 23.50 sıralarında 34 EEG 06 plakalı araçla seyir halindeyken yol kenarında arıza nedeniyle park halinde bulunan üç adet ATV tipi araca çarpmış, kaza sonucu 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybederken orada bulunan diğer kişiler yaralandı.

Kazanın ardından polis ekiplerinden önce olay yerine gelen anne Eylem Tok, oğlu T.C.’yi olay yerinden kaçırmış, ekiplerce yapılan incelemeler sonucunda anne ile oğlunun ertesi gün saat 03.50 sıralarında havalimanından Mısır’a çıkış yaptıkları tespit edildi.

Olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde ise aynı gün şüpheli Eylem Tok hakkında “suçluyu kayırma” suçundan, şüpheli T.C. hakkında ‘bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılırken, kırmızı bülten çıkarılması da talep edildi. Soruşturma çerçevesinde daha sonra şüphelilerin ABD’ye kaçtıkları ortaya çıkmıştı ve iade talebinde bulunulduğu da öğrenildi.

Timur Cihantimur ile annesi yazar Eylem Tok hakkında 23 Mayıs’ta kırmızı bülten çıkarıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ