Eylem Tok ve Timur Cihantimur’un ABD’den Türkiye’ye iade duruşması ertelendi

Yayın tarihi: 18 Haziran 2024 Salı 6:45 pm - Güncelleme: 18 Haziran 2024 Salı 9:58 pm

Oğuz Murat Aci’nin öldürülmesinin ardından kaçtıkları ABD’de yakalanan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur mahkemeye çıktı. ABD’deki mahkeme Eylem Tok’un iadesinin görüleceği duruşmayı 27 Haziran’a oğlu Timur Cihantimur’un duruşmasını ise 20 Haziran’a erteledi.

İstanbul Kemerburgaz’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz araç kullanan Timur Cihantimur, arızalanan ATV motorunu emniyet şeridinde kontrol eden gruba çarptı. Kazada evli bir çocuk babası olan 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı. Olayın sorumlusu Timur Cihantimur, aynı gece annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır’a, oradan da ABD’ye kaçırıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eylem Tok hakkında “Suçluyu kayırma” suçundan ve oğlu Timur Cihantimur hakkında “Bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan yakalama kararı çıkardı.

Daha sonra haklarında kırmızı bülten çıkartılan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur kaçtıkları ABD’de yakalandı.

ABD’de yakalanan Eylem Tok ve oğlunun kaçış planı ortaya çıktı! Neden Küba?

HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur ABD’de hakim karşısına çıktı. Hakim Donald Cabell, Boston John Joseph Moakley Adliyesi’nde görülen duruşmada, kaza sonrası oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran anne Tok’un duruşmasına 27 Haziran Perşembe günü devam edileceğini söyledi.

Cabell, Türkiye’nin şikayeti üzerine oğluyla birlikte tutuklanan Tok’un, bir sonraki duruşmaya kadar “tutukluluğunun devamına” karar verdi.

CİHANTİMUR’UN DURUŞMASI 20 HAZİRAN’DA

Söz konusu kazada, “kasıtsız adam öldürme ve yaralama” suçlamasıyla tutuklu bulunan 17 yaşındaki Cihantimur ise annesinden saatler sonra hakim karşısına çıktı.

Amerika’nın Sesi’nden Mehmet Sümer’in haberine göre; Cihan Timur’un duruşmasında annesi Eylem Tok’tan farklı iki ayrı avukat yer aldı. Cihantimur mahkeme salonuna üzerinde bej renkli mahkum tulumuyla elleri kelepçesiz şekilde getirildi.

Avukatlar Timur Cihantimur’un Connecticut’ta benzer yaştaki hükümlü çocuklarla birlikte kaldığı yurttan şikayetçi olduğunu, kaldığı yerin durumunun kendisi için uygun olmadığını bu sebeple serbest bırakılması ya da daha ivedi bir çözüm bulunmasını istedi.

‘AMERİKAN VATANDAŞI’ VURGUSU

Cihantimur’un avukatı duruşmada sık sık Timur Cihantimur’un Amerikan vatandaşı olduğunu vurguladı, serbest kalması halinde Amerika’da eğitimine devam edip kendisine bir hayat kurmak istediğini söyledi.

Hakim duruşmayı önce dosyayı incelemek üzere annesiyle aynı gün olan 27 Haziran’a erteleyeceğini söyledi ancak avukatların duruşmanın daha erken yapılmasını talep etmesi üzerine hakim, bu kez duruşmayı 20 Haziran saat 15:30’a erteledi.

“MURAT İÇİN ADALET”

Mahkeme önünde toplanan bir grup Türk vatandaşı ise kazada hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci’nin ailesine destek vermek amacıyla “Justice for Murat” (Murat için adalet) yazılı dövizler açtı.

ABD mahkemesinin tutuklama kararında Cihantimur için “kasıtsız adam öldürme ve yaralama”, annesi Tok’un da “suçluyu koruma” suçlamalarıyla Türkiye’ye iadesinin istendiği kaydedilmişti.

Kaynak: TELE1