Evlerde bakılan kedi-köpek sayısına sınırlama getiriliyor

Yayın tarihi: 17 Aralık 2021 Cuma 3:50 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2021 Cuma 3:50 pm

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta evdeki hayvan sayısına sınırlama içeren bir düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Bakanlık, taslağın 12’nci maddesi e bendinde site ve apartmanda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik içeren taslağın içeriğine HAYKURDER (Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği) ulaştı. Taslakta mobil kısırlaştırma ünitelerine dair bir düzenleme de yer aldı.

Sivil toplum kuruluşları (STK) ile “ısrarla paylaşmak istemediği” belirtilen taslakta daha önce tartışmalara sebep olan evdeki hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Bakanlık hazırladığı uygulama yönetmeliği taslağının 12. maddesi e bendinde site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.

Pet shop’larda hayvan satışı 7 ay sonra sona erecek

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı açıklamasında şunları söyledi:

“Taslak metinde 20. Madde ve devamında genişçe yer bulan geçici kısırlaştırma üniteleri düzenlemesi var. Ne demek geçici kısırlaştırma ünitesi? Mobil kısırlaştırmayı yasaklayacaktık. Tekerleklisi mobil olan bu ünitelerin, tekerleksizini dizayn edince sorun çözülmüş mü olacak? Niyet hiç de iyi görünmüyor.
Paçalı açıklamasının devamında hayvan sayısının kısıtlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
“Yasanın hazırlık süreçlerinde en çok tartışma yaratan konulardan biri de evdeki hayvan sayısına kısıtlama getirilmek istenmesi üzerine olmuştu. Kamuoyundaki tepkiler üzerine Özlem Zengin sayı sınırlamasının söz konusu olamayacağını açıklamıştı. Ancak ne yazık ki hükümet bu sözünü de tutmayacak, kamuoyunu kandıracak gibi görünüyor.

“Yönetmelik taslağında açıkça sayı sınırlamasına ilişkin düzenleme var. Ve üstelik evde üretime izin veren, üretimi kollayan bir düzenleme. Üretime, üreticiye her kolaylığı sağlarken hayvanlara yardımcı olmak için zor şartlarda kapılarını onlara açan, imkansızlıktan imkan yaratıp iki hayvana daha yuva olmaya çalışan iyi niyetli insanlara düşmanca düzenlemeler yapan bir bakanlık oldu iyice Tarım ve Orman Bakanlığı.

“Bu taslak bu şekli ile düzeltilmeden yayınlanırsa infial yaratır. Hiç kimse evindeki hayvanı bunların canı öyle istedi diye güle oynaya elleriyle teslim edeceğini sanmasınlar.

“Amaçları kriz üretmekse bilsinler ki asla hiçbir hayvan sever sırf yönetmelikle sayı sınırlaması getiriliyor diye hayvanını ölüme terk etmeyecek, elleriyle bunlara teslim etmeyecek. Akıllarını başlarına alsınlar. Bu kadarı da fazla artık.”

Spor salonunda mekik çeken kedi