Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte düğün sezonu da başladı. Çarşı ve pazarlarda hareketli günler yaşanıyor ancak enflasyon nedeniyle düğün maliyetleri katlandı. Beyaz eşyadan mobilyaya, gelinlikten düğün salonu ücretlerine kadar bir düğünün maliyeti en az 400 bin TL’ye ulaşmış durumda. Ev kirası ücretleri ise bu rakamın dışında.

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte gelin ve damat adayları mobilyacısından gelinlikçisine, kuyumcusundan beyaz eşyacıya, züccaciyesinden tekstilciye fiyat araştırması yapmaya başladı. Ancak fiyatları görenler, düğünü yeniden gözden geçirme kararı alıyor. Evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyaları için çiftler en az 400 bin TL’lik  harcıyor. Avantajix.com, önceki yıl başlattığı “Evlilik Maliyeti Fiyat Araştırmasını” bu yıl da sürdürdü. Araştırmadan çıkan sonuçlar, yeni evlenecek çiftleri kara kara düşündürecek türden. Araştırmaya göre, geçen yıl 90 bin TL olan evlilik masrafları bu yıl 400 bin TL’ye ulaşmış durumda.

SALON ÜCRETİ 50 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı'nın haberine göre, çiftleri en çok zorlayan masrafların başında salon ücretleri geliyor. 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramından oluşan en basit düğün bile 50 bin liradan başlıyor. Geçen yıl 574 bin 358 çiftin evlendiğini hatırlatan Avantajix.com dijital pazarlama direktörü Sevda Köseibiş, bu yıl da yaklaşık 600 bin çiftin evlenmesinin beklendiğini belirti.

MOBİLYA VE ELEKTRONİK 180 BİN TL

Çiftlerin bütçesini alt üst eden bir başka kalem ise mobilya. Sektörde ortalama kalitedeki salon, oturma, yatak odası takımları ve aksesuarlarının toplam fiyatı 120 bin TL’den başlıyor. Televizyon, bilgisayar, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makinesi, ocak, fırın, ütü, süpürgeden oluşan beyaz eşyaların ortalama fiyatı da en düşük etiketli ürünler tercih edilse bile 60 bin TL’yi buluyor.

4 BİLEZİK 60 BİN TL

Perdeler, halılar, yemek takımları, küçük ev aletleri gibi küçük kalemler isimlerinin aksine maliyette 50-55 bin TL’yi bulan toplam fiyatları ile bütçeyi sarsıyor. Gelinlik, damatlık, fotoğraf ve video çekimleri, gelin arabası süslemesi, depozito dahil ilk ev kirası da 50 bin liralık maliyetiyle çiftlerin ve ailelerin cüzdanlarını hırpalıyor. Düğünlerin olmazsa olmazı takıda ise ince bileziklerin fiyatları 15 bin lira. Kız ve erkek tarafının ikişer bilezik takması halinde bile takının maliyeti 60 bin liradan başlıyor.

BEYAZ EŞYA, GİYİM SEKTÖRÜNÜ GERİDE BIRAKTI

Özellikle aile bütçelerinin en fazla etkilendiği mobilya ve elektrik-elektronik eşya kategorilerinde online satışlarda ciddi bir yükselişin söz konusu olduğunu vurgulayan Sevda Köseibiş, “Geçen yıl beyaz eşya ve küçük ev aletleri 96,7 milyar TL’lik işlem hacmi ile giyim sektörünü bile geride bırakarak e-ticarette en yüksek pazar payına sahip sektör konumuna yükseldi" dedi.

ZÜCCACİYECİLER DERNEĞİ (ZÜCDER) BAŞKANI MESUT ÖKSÜZ: ZÜCCACİYE BÜTÇESİ MİNİMUM 25 BİN TL

Düğün sezonunun başlaması ve evde tüketimin artması nedeniyle airfryer satışlarında yüzde 300, kahve makinesinde ise yüzde 100'e varan artışlar yaşanıyor. Düğün alışverişlerinde de eskiye oranla online kanaldan alışveriş artarken çiftler tek bir noktadan alışveriş yapmak istiyorlar. Bu yüzden markalarımız düğün paketlerine ağırlık vermeye başlarken, birçok markamızın da artık tek bir ürün grubundan ziyade elektrikli küçük ev aletlerinden tencereye kadar bir evin ihtiyacı olacak her şeyi tüketicilerin beğenisine sunmaya başladılar. Genel bütçe olarak çiftlerin minimum 25 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor.

TAÇ EV VE MUTFAK EŞYALARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI ESRA KUŞTEMIR: BOŞANMALARIN DA SEKTÖRE ETKİSİ VAR

Tenceresinden çatal bıçağına kadar düğün ya da çeyiz paketi dediğimiz ürün gruplarının satışlarında bir artış var. Bizim öngörümüz iç pazardaki satışlarımıza minimum yüzde 30’luk artış sağlayacak. Bu yıl 550 bin çiftin evlenmesi öngörülüyor. Kendi sektör özelimizde konuşacak olursak yani bir mutfaktaki eşyaların alınması için minimum 30 bin TL’lik bir bütçe gerekiyor.

MODOKO YÖNETİM KURULU BAŞKANI KORAY ÇALIŞKAN: MOBİLYA PAKETLERİ 50 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Ortalamada genellikle oturma, yemek ve oturma gruplarının bir arada olduğu düğün paketleri tercih ediliyor. İstanbul için konuşacak olursak hacimli mobilyalardan ziyade daha sade tasarımlar tercih ediliyor. Oturma, yemek ve yatak odası takımının dahil olduğu bir paket minimum 50 bin TL’den başlıyor ve fiyat milyon TL’lere kadar çıkabiliyor. Evlenen çiftlerin sayısı 500 bin ile 550 bin arasında değişiyor.

MOBİLYA DERNEKLERİ FEDERASYONU (MOSFED) YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET GÜLEÇ: SON YILLARDA MİNİMALİZM ÖNEMLİ BİR MODA

Düğün sezonunun başlaması ve evde tüketimin artması nedeniyle airfryer satışlarında yüzde 300, kahve makinesinde ise yüzde 100'e varan artışlar yaşanıyor. Düğün alışverişlerinde de eskiye oranla online kanaldan alışveriş artarken çiftler tek bir noktadan alışveriş yapmak istiyorlar. Bu yüzden markalarımız düğün paketlerine ağırlık vermeye başlarken, birçok markamızın da artık tek bir ürün grubundan ziyade elektrikli küçük ev aletlerinden tencereye kadar bir evin ihtiyacı olacak her şeyi tüketicilerin beğenisine sunmaya başladılar. Genel bütçe olarak çiftlerin minimum 25 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor.

İSTOÇ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (İSTOÇDER) BAŞKANI AHMET ACAR: 2 MİLYAR 250 MİLYON TL’LİK ALIŞVERİŞ TRAFİĞİ

Çeyiz alışverişinin dışında düğün, isteme, nişan gibi organizasyonlarda süslemeleri (balonlar, isimler, makas, tepsi gibi) de işin içine katmak lazım. Genel bir hesaplama yapacak olursak mobilyasından düğün salonu, isteme çikolatasından beyaz eşyasına kadar genel olarak minimum bir 400 bin TL’lik bir harcamadan bahsediyoruz. Bunu 550 bin çift olarak düşünürsek karşımıza 2 milyar 250 milyon TL gibi bir alışveriş trafiği çıkıyor.

ZEN PIRLANTA YÖNETİM KURULU BAŞKANI EMIL GÜZELIŞ: PIRLANTA TAKIYA AYRILAN ORTALAMA BÜTÇE 25 BİN TL

Son yıllarda düğün sezonu sonbahar ve kış aylarına da yayılmaya başladı. TÜİK verilerine baktığımızda evlilik oranlarının arttığını görüyoruz. Evlenen çiftlerin sayısı 2021 yılında 563 bin 140 iken 2022 yılında 574 bin 358 olmuş. Evlilik alışverişlerinin toplam ciromuz içindeki payı yüzde 20. Pırlanta takıya ayrılan ortalama bütçe 25 bin TL. https://tele1.com.tr/evlenmenin-maliyeti-2-ktina-cikti-826277/
Muhabir: Egehan Erkün