Evde Bira Nasıl Yapılır?

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 5:08 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 5:08 pm

Evde bira yapımı, son dönemlerde herkesin cevabını merak ettiği bir konu. Özellikle pandemi ile birlikte herkes ekmeğini, yoğurdunu, içeceğini ve yiyeceğini tamamen evde üretmeye başladı. Bu dönemde popülerleşen konulardan biri de evde bira yapımı oldu. Butik ürün severlerin uzun zamandan beri bildiği ama yeni başlayanların merakla öğrenmek istediği bu konuyu kısaca anlatalım.

İhtiyacınız olan en temel 2 şey: başlangıç seti ve bira kiti. İnternetten kolayca temin edeceğiniz bu ürünler ile evde kendi biranızı yapmanız oldukça kolay. Yazımızı okuyarak yapım aşamalarını öğrendikten sonra hemen kendi malt içeceğinizi yapıp keyifle içmek isteyeceksiniz.

Bira Kiti Nedir?

Bira kiti, uygun mayası ile birlikte gönderilen şerbetçi otlu malt özüdür. Şerbetçi otlu malt özü; arpanın öğütülmesi, uygun sıcaklarda mayşelenmesi, yıkanması ve uygun miktarda şerbetçi otunun kaynatılmasından sonra düşük sıcaklıkta suyunun uzaklaştırılması ile elde edilen yoğun kıvamlı bir sıvıdır.

Bira kiti kullanmak, evde bira yapmanın en kolay yöntemidir. Temel olarak malt kiti ile su karıştırıldığında malt içecek elde edilir. Beraberinde gelen mayasını koyup 2 hafta fermente ettikten sonra genç biranızı elde etmiş olursunuz. İnternetten alacağınız malt kitlerinin içerisinde yer alan kullanım talimatlarına uyarak kendi biranızı malt içeceğinizi oldukça kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Bira Kitinin İçinde Neler Var?

Bira kitinin içinde sıvı şerbetçi otlu malt özü vardır. Arpanın öğütülmesi, uygun sıcaklarda mayşelenmesi, yıkanması ve uygun miktarda şerbetçi otunun kaynatılmasının ardından düşük sıcaklıkta suyunun uzaklaştırılmasıyla elde edilen yoğun kıvamda bir sıvıdır. Fabrikada üretilen malt özünün içerisine kaynatma esnasında şerbetçi otu eklenir. Bu ekleme, malt özüne biraya has olan acılığı verir. Kitin içerisinde aynı zamanda maya da bulunur.

Başlangıç Seti İçinde Neler Var?

Evde kolayca kendi biranızı yapmanız için hazırlanan başlangıç setleri bulunmaktadır. Bu başlangıç setlerinden birini bir kez satın almanız yeterlidir. Örneğin Kediköy sitesinde satılan başlangıç seti içeriğinde bulunan malzemeler şu şekildedir:

  • Dilediğiniz çeşit malt özü
  • 33 Litre Kapasiteli Fermantasyon Kovası
  • Çift Contalı Kova Musluğu
  • Şişe Doldurma Çubuğu
  • Contalı Hava Kilidi
  • Sıvı Kristal Termometre
  • Spatula
  • Şişe Kapaklama Aleti
  • Şişe Kapakları (100 adet)
  • Şişe Fırçası
  • Şeker Ölçeği
  • Bioxeco®5 Dezenfektan
  • Organik Temizlik Kimyasalı
  • Kullanım Broşürü

Her Malt İçecek Yapımında Başlangıç Seti Almam Gerekiyor mu?

Başlangıç setini bir kez almanız yeterlidir. Başlangıç seti içerisinde malt içecek yapımı için gereken tüm ekipmanlar bulunur. Her seferinde almanız gereken ürün, şerbetçi otlu malt özü yani bira kitidir.

Evde Yapılan Biranın Tadı Nasıl Olur?

Evde yapılan biranın tadı alışık olduğunuzdan farklıdır. Aslında mayalama yöntemine göre içeceğinizin tadını biraz da siz belirlemiş olursunuz. Bilinen markaların sattığı ürünlerden daha tatlı ya da daha acı olmasını eklediğiniz ürünler ile sağlayabilirsiniz. Garanti ediyoruz, evde kendi üretiminiz olan malt içeceği, dışarıdaki ürünlerden çok daha sağlıklı ve güvenli olacak.

Evde Yapılan Biranın Alkol Oranı Kaç Olur?

Bu soru da cevabı en merak edilen sorulardan biridir. Evde yapılan malt içeceğin alkol oranı yaklaşık %5’dir. İçeceğinizin yapımı esnasında fazla şeker, maya veya fazla malt özü kullanarak alkol oranını arttırmanız mümkündür. Deneme-yanılma yöntemi ile damak tadınıza en uygun içeceği keşfedebilirsiniz.

Evde bira yapımının aşamalarını ve merak edilenleri sizler için kısaca anlattık. Kediköy’den kolaylıkla alabileceğiniz bira kiti, malt özü, başlangıç seti ve şerbetçi otu ile en güzel yaz biralarını siz yapacaksınız! Doğalın ve doğallığın yanındaki Kedikoy.com.tr adresini ziyaret edin, evde bira yapımı için gereken her şeye bir tıkla ulaşın!

https://www.kedikoy.com.tr/