Ev kiralarken dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Yayın tarihi: 16 Ekim 2022 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 17 Ekim 2022 Pazartesi 9:13 am

Ev kiralarken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini çok iyi bilmelisiniz. Bu püf noktaları öğrendiğiniz takdirde, ev kiralama sürecini çok kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.

Biz de sürecin sizin adınıza en kolay şekilde geçmesi için dikkat edilmesi gereken noktaları derledik ve tavsiyelerimizi sıraladık. Siz de kiraladığınız evde uzun süre sorunsuz bir şekilde yaşayabilmek için, sizin için hazırladığımız bu listeyi hemen gözden geçirmeye başlayın.

GÜVENLİK

Öncelik her zaman güvenliktir ve kiralayacağınız evde güvenli bir şekilde yaşayacağınızdan emin olmalısınız. Apartman kapısının açık kalmaması, güvenlik kamerasının olması, pencere ve balkon kapılarının kilitlenebilir yapıda olması gibi unsurların tamamı güvenlik ile yakından ilgilidir. Bu nedenle kiralayacağınız evi sadece konumu açısından değil, güvenli bir şekilde kullanılıp kullanılamayacağına göre de değerlendirmenizde fayda olacaktır.

ONARIM/TADİLAT İHTİYAÇLARI

Elbette evinize taşındıktan hemen sonra problemsiz bir şekilde kullanmak isteyeceksiniz. Ancak bunun mümkün olması için evde tadilat ve onarım çalışmalarının tamamlanmış olması gerekiyor. Kiralayacağınız evde tesisat onarımları gerekiyor mu, tadilat yapılmalı mı, tamir edilmesi gereken herhangi bir alan var mı gibi soruların yanıtlarını da bilmelisiniz. Eğer tadilat ya da onarım gerekiyorsa ev sahibi ile bu konuyu görüşmeli ve konuya netlik kazandırmalısınız. Masrafları kimi zaman ev sahibi karşılar, kimi zaman ise kiracılar öder ve ödenen tutar kiradan düşülür. İki tarafın da uzlaştığı bir orta yol bulunmalıdır.

BOYA/BADANA İHTİYACI

Eğer evi boyalı ve badanalı olarak teslim aldıysanız evi boşaltırken de yine badanalı ve boyalı olarak bırakmalısınız. Zira bu durum zaten kira sözleşmelerinde de açıkça belirtilir. Evin boya ve badana ihtiyacını önceden gözlemlemeli ve bu konuyu da ev sahibi ile görüşmelisiniz. Boya ve badana masraflarının da çok ciddi rakamlara ulaşabildiğini unutmayın. Kiracılar ileride mağduriyet yaşamamak adına bu masrafların kimin tarafından karşılanacağını da bilmelidir.

RUTUBET VE KÜF

En önemli hususlardan biri de evde rutubet ve küf olup olmadığıdır. Rutubetli evlerde yaşamak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kiracıların evi gezerken söz konusu sorunların olup olmadığını da gözden geçirmesi gerekir. Özellikle oda duvarlarının güneş görmeyen yerlerine dikkatlice bakıldığında evde rutubet olup olmadığı, küflenmelerin olup olmadığı anlaşılabilir. Rutubet izleri boya yolu ile geçici olarak kapatılabilir; ancak rutubetli evlerde kötü bir koku olduğundan, koku yoluyla da kiralamak istediğiniz evde rutubet olup olmadığını anlayabilirsiniz.

DEPREME DAYANIKLILIK

Bildiğiniz gibi Türkiye fay hatları üzerinde bulunuyor ve deprem riski de her daim geçerli olan risklerden biri. Kiralayacağınız evin depreme dayanıklı olup olmadığını mutlaka sorgulamalısınız. Bununla birlikte evin zorunlu deprem sigortasının da yapılmış olması gerekiyor. Çünkü DASK işlemleri yapılmamış olan evler için artık elektrik ve su aboneliğinin başlatılması mümkün olmuyor. Depreme dayanıklı ve deprem sigortasının da yapılmış olması sizin öncelikli kriterlerinizden biri olmalıdır.

YANGIN MERDİVENİ

Çok katlı binalarda yangın merdivenin olması da güvenliğiniz açısından önemlidir. Binada yangın merdiveninin olup olmadığını da öğrenmelisiniz.

KİRA SÖZLEŞMESİ

Kira sözleşmesi hem ev sahiplerinin hem de kiracıların haklarını güvence altına alan bir sözleşmedir. Mutlaka kira sözleşmesi yapılmalı ve sözleşmede de bu bilgiler yer almalıdır:
* Evin ne kadar süre için kiralandığı
* Kira bedeli
* Kiralamanın başladığı tarih
* Depozito bedeli
* Kira zammı oranı
* Evin açık adresi
* Ev sahibi ve kiracının kimlik bilgileri

Kira sözleşmesinin yasalara uygun şekilde yapılmış olmasına ve sözleşmede evdeki demirbaşların yazılı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Tüm bu kriterler ışığında size uygun bir ev bulmak için de Hepsiemlak internet sitesine uğrayabilirsiniz. Farklı bütçelere uygun kira bedellerinin geçerli olduğu İstanbul kiralık daireler Hepsiemlak’ta! İlçe, oda sayısı gibi filtreleme seçeneklerini kullanarak size uygun evi anında bulabilirsiniz.