Eurovision 2024’te zafer İsviçre’nin! İşte kazanan şarkı

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2024 Pazar 1:56 am - Güncelleme: 12 Mayıs 2024 Pazar 2:13 am

Haber: Ceren Ural

 68’inci Eurovision yarışmasının kazanan ülke İsviçre oldu. İsviçreli şarkıcı Nemo The Code şarkısını söyledi, ve jüri ile halk oylamasında toplam 591 puan alarak yarışı kazandı.

İsveç’in Malmö kentinde Eurovision 2024 heyecanı yaşandı. Tüm Avrupa’da milyonların izlediği Eurovision yarışmasının 2024 şampiyonu İsviçre oldu. İsviçre adına şarkıcı Nemo, The Code isimli şarkıyı seslendirdi. Tüm ülkelerin bağlandığı jüri oylamasında İsviçre birinci turu 365 puanla ilk sırada bitirdi. Büyük heyecanın yaşandığı ikinci tur halk oylamasında ise 226 puan alan İsviçre toplam 591 puanla zafere uzandı.

HIRVATİSTAN 2. UKRAYNA 3.

Yarışmada Hırvatistan ikinci olurken Ukrayna ise üçüncü oldu. Puanı düşük olmasına rağmen halk oylamasında 323 puan alan İsrail beşinci oldu. İsrail’e çok fazla oyun gelmesi sonrası salonda protesto sesleri yükseldi.

İŞTE EUROVİSİON 2024’ÜN KAZANAN ŞARKISI –  NEMO | THE CODE

İŞTE EUROVİSİON’DAKİ SON PUAN DURUMU

SERTAP ERENER SAHNEYE ÇIKMIŞTI

Yarı finalde 2003 yılında Riga’da yapılan yarışmada birinci olan Sertab Erener de sahneye çıkmıştı. Erener 2005 birincisi Helena Paparizou ve 1999 birincisi Charlotte Perelli ile birlikte sahne almıştı. Öte yandan Türkiye son kez 2012 yılında Can Bonobo ile katıldı.

Sertab Erener 21 yıl sonra yeniden Eurovision sahnesinde

İSRAİL PROTESTO EDİLMİŞTİ

Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail protesto edilmişti. Prova için sahneye çıkan İsrailli şarkıcı Eden Golan şarkısına başladığı sırada ‘özgür Filistin’ sloganları atıldı.

GRETA THUNBERG’DE PROTESTOLARA KATILDI

Yarı final öncesi Malmö kentindeki Filistin yanlısı protestoya katılanlar arasında iklim aktivisti Greta Thunberg de vardı. BBC’ye konuşan Thunberg, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuna karşı ses yükseltmenin ve harekete geçmenin “ahlaki bir yükümlülük” olduğunu söyledi. Thunberg, “Eurovision yarışmasının yapıldığı sırada Malmö sokaklarını dolduran on binlerce insan bunun devam etmesini kabul etmeyeceğimizi söylüyorsa, bu çok güçlü bir sinyaldir ve bir fark yaratır” dedi.

“İSRAİL’DE RUSYA GİBİ DİSKALİFİYE EDİLMELİYDİ”

Reuters’a konuşan Matilda Varatta adlı gösterici ise Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya açtığı savaş sonrası olduğu gibi İsrail’in de diskalifiye edilmesini istediğini söyledi. Varatta, “Eurovision yarışmasının siyasi olmadığı doğru değil, her zaman siyasi bir yarışma oldu ve her zaman da öyle olacak” dedi.

Eurovision’da protesto edilen İsrail finalde!

Kaynak: HABER MERKEZİ