Eurasia Group açıkladı: Türkiye küresel risk grubunda 10’uncu

Yayın tarihi: 5 Ocak 2022 Çarşamba 5:14 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2022 Çarşamba 5:16 pm

Eurasia Group’un yayınladığı ‘2022 Global Risk’ raporunda Türkiye 10’ncu sırada yer aldı.

Siyasi risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group tarafından yayınlanan 2022 global risk raporuna göre Türkiye 10’ncu sırada.

Ian Bremmer ve Cliff Kupchan tarafından kaleme alınan raporda, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023’teki seçimler öncesinde düşen anket sayılarını tersine çevirmeye çalışırken, 2022’de Türkiye’nin ekonomisini ve uluslararası konumunu yeni düşük seviyelere çekeceği öne sürülüyor.

Erdoğan ve AKP’nin Türk seçmenler arasında her zamankinden daha az popüler olduğu belirtilen raporda, “Nedenini anlamak kolay: İşsizlik yüksek, enflasyon yükseliyor ve lira daha zayıf ve daha oynak” deniliyor. Erdoğan’ın Türkiye’nin ekonomik durgunluğundan sorumlu ve seçmenlerin mevcut durum için hükümeti suçladığı kaydedilen raporda, şöyle devam ediyor:

“Yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyona neden olduğu inancıyla hareket eden Erdoğan, parasal gevşeme döngüsünü zorlamak için ortodoks ekonomik varsayımları, tam da tüketici fiyatlarındaki artışlar hızlanırken reddetti. Erdoğan’ın para politikası, reel faiz oranlarını negatif bölgeye çekerek ekonominin daha fazla dolarizasyonuna yol açtı.”

Erdoğan’ın dış politika açıklamalarının seçmenlerin dikkatini ekonomiden uzaklaştırma amaçlı olmaya devam edeceği anlatılan raporda, “Ekonomik koşullar daha hızlı bozulursa, Erdoğan bu yıl erken seçime gitmek zorunda kalabilir” ifadelerini kullanıyor.

TIME’a göre bu yılın en büyük 10 küresel riskinden biri Türkiye