EÜAŞ Genel Müdürü’nden doğal gaz itirafı!

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2022 Pazar 10:01 am - Güncelleme: 22 Mayıs 2022 Pazar 10:01 am

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz doğal gaz tedarikinde büyük fiyat farkının oluştuğunu itiraf etti. Alagöz, “Uluslararası tedarik zincirindeki sıkıntılardan dolayı doğal gaz tedarikinde 15 kata varan fiyat farkları var” dedi.

Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlı olması cari açığın sürekli büyümesine neden oluyor. Türkiye, doğal gaz ve petrolün büyük bir bölümünü ithal ediyor. Rusya, İran, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden doğal gaz alınıyor.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, Enerji için yapılan ödemeler cari açığı da sürekli besliyor. Hangi ülkeden hangi fiyata doğal gaz alındığı açıklanmıyor. Ancak son dönemde Rusya-Ukrayna savaşı ve dolardaki artış nedeniyle ödemelerin de yükseldiği konuşuluyordu. Büyük fiyat farkları ortaya çıktığı TBMM KİT Komisyonu’nda da itiraf edildi. Geçen hafta komisyonda Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) hesapları görüşüldü. Bilgilendirme yapıp milletvekillerinin sorularını yanıtlayan EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, yurtdışına bağlı olunan doğal gaz ve kömür santrallarındaki üretimi minimize ederek bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Alagöz, “Uluslararası tedarik zincirindeki sıkıntılardan dolayı şu anda bizim doğal gaz tedarikinde 15 kata varan fiyat farkları var, kömürde yaşadığımız yedi, sekiz kat fiyat farkları var” ifadelerini kullandı.

Doğal gaz krizi! Fabrikalar üretimi durdurdu

“TAMAMIYLA DÖVİZE BAĞLI”

Ukrayna’dan tedarik edilen kömürle ilgili sıkıntının sadece enerji sektörünü değil inşaat, çimento ve demir çelik sektörlerini de direkt etkilediğini belirten Alagöz, “Şimdi, biz uluslararası tedarik zincirinin neden sıkıntı yaşadığını EÜAŞ olarak bilemeyiz ama etkilerini biliyoruz” dedi. Santrallar ne kadar verimli, ne kadar teknolojik donanımlı olursa olsun su yoksa üretim yapma şansı olmadığını dile getiren Alagöz, “Mecburen arz güvenliğini teminen ithal kaynakları kullanmak zorundayız. Tamamıyla dövize bağlı, tamamıyla dışa bağlı doğal gaz ve ithal kömürü biz de diğerleri gibi satın alıyoruz. Eğer maliyetini karşılayıp satın alabiliyorsa şu anda ülkeler kendini mutlu kabul ediyor” diye konuştu.