Ethereum nedir?

Yayın tarihi: 24 Haziran 2021 Perşembe 2:30 pm - Güncelleme: 24 Haziran 2021 Perşembe 2:30 pm

Ethereum, akıllı sözleşme işlevselliği sunan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Blockchain teknolojisini kullanarak merkezî olmayan Dijital Uygulamalar (DApp’ler) geliştirmeyi destekleyen dağıtılmış bir bilgi işlem platformudur. Ethereum, uluslararası bir genel düğüm ağı kullanarak komut dosyaları çalıştırabilen Ethereum Sanal Makinesi (EVM) adı verilen merkezî olmayan bir sanal makine sağlar.

Ethereum en büyük merkezî olmayan yazılım uygulamasıdır. Herhangi bir kesinti veya herhangi bir üçüncü taraf müdahalesi olmadan akıllı sözleşmeler ve merkezî olmayan uygulamalar oluşturmanıza yardımcı olur. Ethereum, geliştiricinin yeni nesil dağıtılmış uygulamalar oluşturmasına ve yayımlamasına olanak tanır.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

Ethereum Nasıl Alınır?

ICRYPEX Kripto Para Borsası üzerinden Ethereum alım ve satım işlemlerinizi gerçekleştirmek için:

  • Öncelikle “Yeni Üyelik” butonundan isim-soyisim, telefon ve e-posta adresi kısımlarını doldurarak sitemize üye olmanız gerekir.
  • Üyelik işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra “Yatırma” bölümüne tıklayarak ilk olarak banka hesabınızdan TL bakiyesi yükleyebilirsiniz. İsterseniz de yatırımlarınıza, “Varlıklarım” bölümünden oluşturduğunuz Ethereum cüzdanınıza Ethereum’larınızı göndererek de başlayabilirsiniz.
  • Banka üzerinden yapacağınız yatırımlarda alıcı / unvan kısmına ICRYPEX Bilişim AŞ yazmanız gerekir. Farklı, hatalı ya da eksik alıcı adı yazılarak gönderilen transferler banka tarafından reddedilmektedir.
  • Yatırma bölümünde yer alan işlem açıklaması kodu, dekonta yazılmak üzere not edilmelidir. Adınıza kayıtlı vadesiz TL hesapları üzerinden transferiniz gerçekleştirilmektedir.
  • Cüzdanınıza TL bakiyesi yükledikten sonra “Kolay Al-Sat” sayfasına girerek ve “Kolay Al” butonuna tıklayarak almak istediğiniz Ethereum miktarını girdikten ve kur fiyatını seçtikten sonra alım emri vererek Ethereum alabilirsiniz. Ethereum alım işleminizi gerçekleştirdikten sonra piyasa koşullarını takip ederek yatırımlarınızı değerlendirebilirsiniz.
  • ICRYPEX’te; 7/24 ulaşabileceğiniz size özel atanan Müşteri Temsilcisi, günlük ve haftalık analiz desteğiyle hızlıca Ethereum alım satımı yapabilir, işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar

Daha önce belirttiğimiz gibi Ethereum’un blok zinciri teknolojisi Bitcoin’e benzer. Ancak amaç ve özelliklerinde önemli bir ayrım vardır. Bitcoin, blok zinciri teknolojisinin yalnızca belirli bir uygulamasını kullanır. Sonuç olarak çevrim içi Bitcoin ödemelerini sağlayan elektronik bir nakit sistemidir. Ethereum blok zinciri, dijital para biriminin sahipliğini takip eder. Aynı zamanda bir dizi merkezî olmayan uygulamanın programlama kodunu çalıştırmaya odaklanır.

Diğer önemli farklılıklar şunlardır:

  • Ethereum, geliştiricilerin kendi uygulamaları için fon toplamasına olanak tanır. Bir sözleşme kurabilir ve daha geniş topluluktan taahhüt isteyebilirler.
  • Sınırlı sayıda Bitcoin mevcuttur (21 milyon arzı vardır). Ethereum ile Ether ihracı, ilk arzın %25’ine eşit olan, yılda 18 milyon ile sınırlandırılmıştır.
  • Bitcoin için madencilik yapmak yerine, Ethereum blok zincirinin madencileri Ether kazanmak için çalışır.
  • İşlemlerini farklı şekillerde maliyetlendirirler. Ethereum içinde buna “gas” denir. İşlemlerin maliyetleri; bant genişliği kullanımına, depolama gereksinimlerine ve karmaşıklığa bağlıdır.
  • Bitcoin’de yapılan işlemler birbiriyle eşit şekilde rekabet eder ve blok boyutu ile sınırlıdır.

Kripto para dünyasına hoş geldin! Hemen ücretsiz üyelik için tıkla!

Ethereum Ne İçin Kullanılır?

Mevcut hizmetler, Ethereum kullanılarak merkeziyetsiz hâle getirilebilir. Bu, bireyleri doğrudan birbirine bağlayarak ve aracıları ortadan kaldırarak maliyet ve ücretlerin düşmesini sağlayacaktır.

DApp’ler, aşağıdakiler gibi sektörlerde kullanılabilir:

  • Finans
  • Emlak
  • Sigorta

Tabii ki yukarıda belirtilen sektörler, Ethereum’un belli başlı kullanım alanları olduğu için özellikle belirtilmiştir.

Teknolojideki trendler ve gelişmeler göz önüne alındığında Ethereum’un bir platform olarak beklentilerinin oldukça parlak göründüğünü söylemek daha doğru olur. Sektörler ve geliştiriciler kaynaklarını, inançlarını ve zamanlarını teknolojiye yatırmaya devam ettikçe blockchain topluluğu gelişmeye devam edecektir.