Etçil en büyük dinozor İtalya’da yaşamış

Yayın tarihi: 19 Aralık 2018 Çarşamba 7:45 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2018 Çarşamba 7:46 pm

Aslı Kayabal / İtalya

Paleontologlar, İtalya’da jurassik dönemde yaşadığı kanıtlanan ilk dinozor “Saltriovenator”un 8 metre uzunluğunda, 1 ton ağırlığında olduğunu ve 200 milyon yıl önce Varese dolayında tropikal bir ortamda, ormanlık bir alanın yanı başında yaşadığını duyurdu.

Milano Doğa Tarihi Müzesince paleontolog Crisitiano Dal Sasso’nun yönetiminde Simone Maganuco ve Andrea Cau’dan oluşan ekip, bugün Milano’da düzenlenen basın konferansında “Saltriovenator”u gazetecilere tanıttı.

KRONOLOJİK TAKVİM 25 MİLYON YIL GERİYE ÇEKİLDİ

Varese dinozorunun, şimdilik bilinen büyük boyutlu en eski etçil dinozor olduğu,“Ceratosauros” grubunda sınıflanan dinozorun bu sürüngenlere ait kronolojik takvimi,25 milyon yıl geriye çektiği vurgulandı.

Paleontologlardan oluşan bilim ekibi, bu dinozora ait kemiklerin 1996’da Saltrio’da bir taş ocağında gün ışığına çıkarıldığını, bu taş ocağındaki blokların geçmişte La Scala operası, ile Vittorio Emanuele galerisinin inşasında kullandığını dile getirdi.

Jurassik dönemde yaşadığı vurgulanan “Saltrivenator”un balık ve omurgasız deniz canlılarıyla beslendiği, dinozorun cesedinin fosilleşmeden denizin yıllarca denizin dibinde kaldığı belirtildi.

AVLANMADA ÖZEL TEKNİK

İtalyan paleontologların yirmi yıldır yürüttüğü araştırma, Peer J. adlı dergide Cristiano Dal Sasso, Simone Maganuco ve Andrea Cau imzasıyla yayımlandı. Araştırmacıların aktardığı bir başka ayrıntı ise dinozorun özel tekniklerle avlandığı, kafatasının yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve çok uzun sivri dişlere sahip olduğu yönünde.

Milano Doğa tarihi Müzesi’nde görevli paleontolog Cristiano Dal Sasso, iskeletin kısmen parçalanmış olmasına karşın üç boyutlu bilgisayar teknolojilerinin desteğiyle “Saltriovenator”un gerçeğe yakın modelinin gerçekleştirdiğini paylaştı.