Eskişehir’de tarıma anlamlı destek

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 3:21 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2021 Çarşamba 3:21 pm

Eskişehir Odunpazarı’nda boş arazilere arpa nohut ve yulaf ekilip hasat yapıldı.

Eskişehir’de tarıma destek olmak için Odunpazarı Belediyesi anlamlı bir projeye imza attı. Odunpazarı’nda belediyenin 19 mahallesindeki toplam 910 dekarlık alanda tarımsal faaliyet yürütüldü… Boş arazilere arpa, nohut ve yulaf ekimi yapıldı.

Odunpazarı Belediyesi, tarımsal ekonomiyi desteklemek amacıyla tarım arazilerinin değerlendirilmesi adına, verimli tarım arazilerini ekonomiye kazandırıyor. 19 mahallede 910 dekarlık alanda tarım faaliyetlerine başlayan belediye, 650 dekar için Tarım ve Kredi Kooperatifi ile alım garantili anlaşma yaptı. Bu anlaşma kapsamında ilk hasat ise Kalkanlı Mahallesi’nde arpa ekili olan 195 dekarlık alanda törenle gerçekleştirildi. Törene Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Tarım Kredi Kooperatifi Eskişehir Şube Müdürü Mesut Edeer, Kalkanlı Mahalle Muhtarı Tuncer Bozkurt ile çok sayıda Kalkanlı Mahallesi sakini katıldı.

“ÜRÜNLERİN GELİRİNİ KÖYLERE HİZMET ETMEK İÇİN KULLANACAĞIZ”

Törende konuşan Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin kendine ait olan tarlalarının tarıma ve ekonomiye katkısını arttırmak için bir deneme yaptığını söyledi. Bu denemeyi de Tarım Kredi Kooperatifi ile iş birliği içerisinde yaptıklarını belirten Başkan Kurt, “Onların desteği ile gerçekleştiriyoruz. Bu alanlarda üretilen ürünlerin gelirini bu tarlaların gerçek sahibi olan köylere hizmet etmek için kullanacağız. Örneğin, Kalkanlı Köyü’nden bize intikal eden tarlalardan elde edilen geliri Kalkanlı Köyü’ne harcamanın yolunu bulacağız ve üretilenleri de Halk Market ve Aşevi aracılığı ile yoksul vatandaşlarımıza vereceğiz” dedi.

“ODUNPAZARI BELEDİYESİ’NİN BİZE ÖNCÜ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli bir konuşma yaptı. 2021 yılında mahsulün yüzde 50 az olduğunu söyleyen Erdemli, bu durumun özellikle de arpa için geçerli olduğunu söyledi. “Yağmurlar bu sene biraz daha geç yağdı. O yüzden ilk hasadı yapılması gereken arpa zamanında yağmur yağmadığı için verim yüzde 50 az” diyen Erdemli, Odunpazarı Belediyesi’nin köylerdeki tarlaları değerlendirmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

“ÇOK GÜZEL BİR İŞ YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

Törende konuşma yapan isimlerden biri de Eskişehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mesut Edeer oldu. Edeer, Odunpazarı Belediyesi ile yaptıkları anlaşma ile tohumluk üretip, tekrar bir katma değer oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Edeer, “Bu konuda ziraat mühendislerimiz var, Odunpazarı Belediyesinin kırsal kalkınma ekipleri var. Böyle bir şey yapabileceğimizin fizibilitesini yaptık Belediyemizi, hiç para harcamadan tüm girdilerini, ilacını, toz gübresine kadar Gübretaş Gübreleri ile destekleyerek iyi bir üretim yapmayı hedefledik. Sonuç olarak çok güzel bir iş yaptığımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

“TÜRK KÖYLÜSÜ ÇOK ZOR VE SIKINTILI DURUMDA”

Gerçekleştirilen hasadın hayırlı olmasını temenni eden Kalkanlı Köyü Muhtarı Tuncay Bozkurt, Odunpazarı Belediyesi’nin Kalkanlıda yaptığı bu çalışmasının kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi. Türk köylüsünün çok zor ve sıkıntılı durumda olduğuna değinen Bozkurt, “Tekrar hayırlı olsun, daha iyi olsun. Daha bereketli olsun. Allah daha iyi mahsuller nasip eder” dedi. Gerçekleştirilen konuşmalardan sonra hoca, mahsulün bereketli olması için dua okudu. Okunan duanın ardından ilk hasat yapıldı.