Eskişehir’de kedi koronavirüsü alarmı

Yayın tarihi: 11 Şubat 2021 Perşembe 5:55 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2021 Perşembe 5:55 pm

Özellikle sokak kedilerinde görülen ve insana geçmeyen ‘kedi koronavirüsü’ Eskişehir’deki hayvan bakım evlerini harekete geçirdi.

Eskişehir’de kedi koronavirüsü olarak bilinen Feline Enfeksiyoz Peritonit tespit edilen kediler karantinaya alınıyor. Odunpazarı Belediyesi’nin yanı sıra Tepebaşı Belediyesi, Doğal Yaşam Merkezi’nde kediler için karantina bölmeleri oluşturuldu.

Alınan önlemler ile hasta ya da şüpheli durumda olan sokak kedileri, virüsü diğer kedilere yaymalarını engellemek için karantinaya alındı. Ekipler, sokak kedilerinin besleme alanlarında da temizlik ve dezenfekte çalışmaları sürdürüyor.

“İNSANA BULAŞMAZ”

Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’nde görevli veteriner hekimi Melike Gümgümcü, kedilerde görülen FIP hastalığında artış olduğunu söyledi. Kedilerde görülen koronavirüsün mutasyon geçirdikten sonra FIP hastalığının etkeni haline geldiğini anlatan Gümgümcü, şöyle konuştu:

“Normal koronavirüs kedilerde ölümcül seyretmemekte, mutasyona uğradıktan sonra ölümcül FIP hastalığına dönüşmektedir. Çok yüksek bulaşıcılıkla seyreden bir hastalıktır. Sadece kediden kediye bulaşır, kediden bir başka hayvana ya da kediden insana bulaşması söz konusu değildir. Çünkü hastalığın etkeni kedilere özel ‘feline koronavirüs’ dediğimiz kedi koronavirüsüdür. Kesinlikle insanların kendi adına ve çocukları adına endişe duyacakları bir hastalık değildir”

“MAMA KAPLARININ TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ”

FIP hastalığının özellikle toplu bakılan yerlerde ya da çok sayıda kedinin beslendiği evlerde görülen bir hastalık olduğunu kaydeden Gümgümcü, “Mama ve su kaplarının temizliği çok önemli çünkü hastalığın yayılması salya ve dışkı yolu ile oluyor. Eğer sokağımızdaki hayvanları besliyorsak mama kaplarının temizliğini düzenli olarak sulandırılmış çamaşır suyu ile yapabiliriz ya da tek kullanımlık kaplar kullanarak tek bir noktadan beslemek yerine 3-5 farklı yerde mama kabında ya da temiz bir karton üzerinde besleme yapabiliriz. Beslemenin yapıldığı yerlerde temizlik ve dezenfeksiyon çok önemli. Biz buralarda gözlemlemelerimizi yapıyoruz eğer koronavirüsten şüphelendiğimiz kedi varsa, karantina odasında bunları müşahede altına alıyoruz ve semptomatik tedavimize başlıyoruz” dedi.

“DIŞARIDA BESLEME YAPTIKTAN SONRA DEZENFEKSİYON SAĞLANMALI”

Yurttaşların özellikle bu dönemde evlerinde besledikleri kedileri bahçeye veya sokağa çıkarmaması gerektiğini belirten Melike Gümgümcü, şunları söyledi:

“Bu tamamen kedinizin sağlığını, ölümcül bir hastalıktan korumak için en büyük önlem. Bunun dışında hem evde kedimiz vardır, hem de sokaktaki canlıları besliyoruzdur. Sokaktaki kediler de çok uysal ve şefkat dolu oluyorlar, kendilerini okşatıyorlar. Onları okşarken üzerimize, elimize değiyorlar. Dışarıda besleme yaptıktan sonra eve geldiğimizde kıyafetlerimizin ve ellerimizin dezenfeksiyonunu sağladıktan sonra evdeki can için korkacak bir şeyimiz yok”