Eski Trabzon Emniyet Müdürü: Hrant Dink cinayeti önlenebilirdi

Yayın tarihi: 18 Kasım 2023 Cumartesi 9:47 am - Güncelleme: 18 Kasım 2023 Cumartesi 9:49 am

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2007’de plan yapılan yer olan Trabzon’da dönemin Emniyet Müdürü Reşat Altay, “Emniyet müdürlüğüm dönemimde istihbarat birimleri tarafından bu konuyla ilgili bilgi intikal ettirilmedi. Durumu sonra öğrendim” diye belirtirken “Süreç ciddiyet ve hassasiyetle takip edilmemiş. Takip edilmiş olsaydı kesinlikle önlenirdi” dedi.

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesinin ardından yeniden gündeme gelen Hrant Dink suikastinde, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, cinayetin önlenebileceğini anlattı.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Altay’ın ifadeleri şöyle:

“Emniyet müdürlüğüm dönemimde istihbarat tarafından bana bu konuyla ilgili hiçbir bilgi intikal ettirilmediğinden dolayı durumu ancak olay gerçekleştirilip, hakikatler ortaya çıktıktan sonra öğrendim. Ve bu durum mahkeme kayıtlarında da var. Hatta o dönemin istihbarat müdürü sorgusunda Tuncel’in bu konuyla ilgili getirdiği bilgilerin güvenilmez olduğunu, önemsemediklerini, bu yüzden bilgi vermeye gerek görmediklerini anlattı. Benim zamanında İstihbarat Şube’ye Faruk Sarı atanmıştı. Buna Hrant Dink’e suikast yapılacağına ilişkin bilgiyi vermeyen veya Erhan Tuncel’in beyanlarına inanmadığını ifade eden Faruk Sarı’ydı.

Dink’e suikast yapılacağı ihbarının yapıldığı dönemde Ramazan Akyürek Trabzon Emniyet Müdürü’ydü. Akyürek’in İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na atanması üzerine yerine Altay atanmıştı. İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in yerine Faruk Sarı getirilmişti. Akyürek ve Sarı, FETÖ soruşturmalarında hüküm giydiler.

Bu cinayet mutlaka önlenebilirdi. Olayın planlayıcılarından Yasin Hayal adlı kişinin Dink’i öldürmekle ilgili düşüncesinin olduğu ve bunu gerçekleştirebilmek için faaliyet yürüttüğü bilgisi emniyete ulaşmış. Bu bilgi emniyetin daire başkanlığına, İstanbul Emniyeti’ne bildirilmiş. Ancak sonraki süreçte ciddiyet ve hassasiyetle takip edilmemiş. Takip edilmiş olsaydı kesinlikle önlenirdi. İhmali görülen kamu görevlileri gerekli cezalara çarptırılmışlardır.”

Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine tepki yağıyor!

NE OLMUŞTU?

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetin faili olduğu belirlenen Ogün Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun otogarında yakalandı. 24 Ocak 2007de tutuklanan Ogün Samast, geçen şubat ayında cezasını çektiği Kandıra F Tipi cezaevinden Bolu F Tipi cezaevine nakledildi. 16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast’ın 1 yıl önce iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi. Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen Samast, koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.