Eski TCMB Başekonomisti Özatay: Sorunları ağırlaştıracak bir seçim ekonomisi gözleyeceğiz

Yayın tarihi: 15 Eylül 2022 Perşembe 10:33 am - Güncelleme: 15 Eylül 2022 Perşembe 10:37 am

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Fatih Özatay, önümüzdeki aylarda hükümetin seçim ekonomisine yönelik adımlar atabileceğini yazdı. Özatay, “Seçim çok yaklaştı ve mevcut politika değişecek. Hayır, içinde bulunduğumuz ekonomik sorunları çözmeye yönelik bir değişiklik olmayacak bu.” dedi.

Özatay, Dünya gazetesindeki bugünkü yazısında seçim süreci yaklaşırken, iktidarın ekonomi politikalarını değiştireceğini yazdı. Özatay, “Seçim çok yaklaştı ve mevcut politika değişecek. Hayır, içinde bulunduğumuz ekonomik sorunları çözmeye yönelik bir değişiklik olmayacak bu. Aksine sorunları ağırlaştıracak bir seçim uygulaması ekonomisi gözleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Özatay’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Mevcut politikada bir değişiklik olmazsa’ koşulu var bu tahminde. Oysa seçim çok yaklaştı ve mevcut politika değişecek. Hayır, içinde bulunduğumuz ekonomik sorunları çözmeye yönelik bir değişiklik olmayacak bu. Aksine sorunları ağırlaştıracak bir seçim uygulaması ekonomisi gözleyeceğiz. Bu uygulama ne zaman başlayacak? Nasıl bir bileşimde olacak? Ekonomiye etkisi ne olabilir?

Sanıyorum çok kişinin zihnini meşgul eden sorular bunlar. Politika bileşimini kestirmek çok daha kolay: Kamu harcamalarında büyük artışlar, kamu bankaları öncülüğünde ucuz kredi arzı, maaş ve ücretlere büyük zamlar, bazı mal ve hizmet fiyatlarının sabit tutulması ya da çok az artırılması, kamuda istihdam artışı. Uygulamanın ne zaman başlayacağı seçim tarihine bağlı. Normal zamanında olursa seçim, yılbaşından itibaren bu tür bir politikayı gözleyeceğimiz söylenebilir. Çok daha zor olanı kısa dönemli ekonomik etkileri tahmin edebilmek. Daha ileri vadede olumsuz etkilerin çok ağır basacağı açık da seçime kadar olan etki ne olabilir söylemek zor. Yine de tartışmaya değer. Daha sonra…”

TCMB yedi ayda 86 ton altın aldı